Habl ima 25 godina, a ovo su njegove najlepše fotografije svemira

Izvor: B92, 24.Apr.2015, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Habl ima 25 godina, a ovo su njegove najlepše fotografije svemira

Svemirski teleskop Habl jedan je od najproduktivnijih naučnih eksperimenata u istoriji, a i NASA kaže da je najznačajniji napredak od Galileovog teleskopa.

Već 25 godina Habl kruži oko Zemlje. Otprilike svakih sat i po ovaj revolucionarni teleskop napravi krug oko naše planete, a upravo zahvaljujući njemu svemir nam je danas dosta bliži i poznatije nam je naše mesto u njemu.

Habl je toliko važan da je i NASA rekla kako je on najznačajniji napredak u astronomiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od Galilea i njegovog teleskopa.

Njegova izrada počela je još 1977. godine, a osam godina kasnije bio je gotov. Međutim, nakon katastrofe "Čalendžera" 1986. njegovo je lansiranje odloženo. Ovaj sjajni svemirski cilindar, veličine otprilike kao manji autobus, na svoj je put krenuo na šatlu "Diskaveri" 24. aprila 1990. godine. Međutim, nije sve bilo bajno. Ubrzo su naučnici shvatili da će zbog greške od 2,2 mikrona na ogledalu imati mutne slike. Tri godine kasnije, nakon što su astronauti popravili teleskop, zauvek su promenili način na koji vidimo svemir.

Problemi su se javili desetak godina kasnije, kada je trebalo promeniti žiroskope i druge sisteme.Tokom misije 2009. Habl je prošao kroz poslednju "generalku" u kojoj su mu ugradili nove instrumente i zamenili stare, promenili baterije i žiroskope i dodali nov računar i senzore za navođenje. Naučnici su i razvili softver koji mu omogućuje da radi sa samo jednim žiroskopom za stabilizaciju.

NASA se zbog toga nada da će Habl raditi i nakon 2020. godine i da će i dalje biti zaslužan za brojna otkrića. Ranije je plan bio da ga vrate na Zemlju i postave kao eksponat u muzeju, ali teleskop je nadživeo i program šatl.

Kako se Habl nalazi na visini od 569 kilometara, dovoljno je daleko od smetnji Zemljine atmosfere, svetlosnog zagađenja, da bi imao neometan pogled na svemir. Upravo zbog te prednosti otkrili smo delove svemira za koje nismo znali, a astronomi su podatke Habla koristili u 12.700 naučnih radova. To ga svrstava među najproduktivnije naučne instrumente ikad izgrađene, navodi NASA. Zbog njega znamo i da je svemir star 13,8 milijardi godina, a pomogao je i u potvrđivanju postojanja tamne energije, divovskih crnih rupa, i otkrivanju životnog ciklusa zvezda.

Čak i danas, institut koji je naučni operativni centar za Habl prima šest do sedam puta više zahteva za posmatranje od onog što mogu zadovoljiti.

.

.

.

.

.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Teleskop Habl već 25 godina kruži oko Zemlje (FOTO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Apr.2015

Svemirski teleskop Habl jedan je od najproduktivnijih naučnih eksperimenata u istoriji, a i NASA kaže da je najznačajniji napredak od Galileovog teleskopa...Već 25 godina Habl kruži oko Zemlje. Otprilike svakih sat i po ovaj revolucionarni teleskop napravi krug oko naše planete, a upravo zahvaljujući...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.