Pavle Vučković o Panami: Trudio sam se da film ne bude ni šovinistički ni feministički VIDEO

Izvor: Svet plus, 16.Avg.2016, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pavle Vučković o Panami: Trudio sam se da film ne bude ni šovinistički ni feministički VIDEO

Pavle Vučković, reditelj i koscenarista ostvarenja “Panama”, koji se prikazuje na 40. Festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, izjavio je danas da je to film o narcizmu, a da je narcizam zapravo beg od odrastanja.

Vučković je na konferenciji za novinare naveo da u snimanje kreće uvek sa nekom idejom koja mu je bitna, od neke replike ili slike koja ima više značenja, a u “Panami” je “inicijalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << motor” bila scena koja se na kraju nije ni našla u filmu - “ona plače i istovremeno i želi i ne želi da bude sa njim”.

“Bežim od toga da racionalizujem motiv za snimanje, ali sam po završetku snimanja shvatio da je to film o narcizmu i tu smo se Jelena (koscenarista Jelena Vuksanović) i ja pronašli, jer smo imali sličan problem. Narcizam podrazumeva i bežanje od odnosa i dvostruke standarde, pokušaj kontrole. Ta ideja filma pogotovo je sada prisutna kod mladih sa Fejsbukom i socijalnim mrežama koje nisu uzrok narcizma, ali su proizvod i nešto što ga održava”, pojasnio je Vučković.

On je dodao da je posle dve godine shvatio i da taj narcizam predstavlja beg od odrastanja tako da je i njegov, “kao i svaki drugi debitantski film, zapravo film o odrastanju”.

Vučković je istakao da su mu socijalne mreže bile sredsvo, a ne cilj

“One nisu uzrok problema, nego rezultat i ja sam to tretirao kao jedan od likova koji usmerava radnju, što mislim da jeste danas u životu jer mnogo mladih mi je reklo da je taj film kao preslikana priča iz njihovog života. Ustvari socijalne mreže imaju veliki uticaj na ljude danas, ali nije mi bio cilj da napadam Fejsbuk”, rekao je Vučković.

On je pojasnio da glavni lik beži od intimizacije i koristi nešto što nije intimno, već javno na društvenim mrežama.

“Ta njihova pornografizacija odnosa kroz Fejsbuk je zanimljiva tema koju sam želeo da obradim”, dodao je reditelj.

Vučković je istakao i da nije želeo da scene seksa u filmu budu eksplicitne ni provokativne, već nastavak dijaloga između dvoje likova.

“Želja mi je bila da seks prikaže šta je njihov odnos u odnosu na ono što pričaju. Možda to nije najveštije izvedeno do kraja. Mi smo film snimali dve godine u tri navrata i na različite načine sam tretirao te scene. Te scene više kontekstualno mogu biti provokacija, nego na grafičkom nivou”, rekao je on.

Vučković je dodao da nisu želeli da to bude neki egzibicionizam, već više deo narativa.

Reditelj je primetio da mlađa publika nije shvatila film, dok oni stariji - između 22 i 35 godina ili ga shvate ili osećaju otpor prema njemu.

“Trudio sam se da film ne bude ni šovinistički, ni feministički, mada je moj utisak da malo više naginje ka feminizmu pa muškarci negde negativnije odreaguju. Zanimljivo je i da smo teže našli glumca (Slaven Došlo) nego glumicu (Jovana Stojiljković), iako po patrihalnom sistemu vrednosti bi ta glumica teže pristala na tu ulogu”, rekao je Vučković.

Vučković je za kratki film “Trči, zeko, trči” nagrađen na Kanskom filmskom festivalu, a deo nagrade je prikazivanje debitantskog dugometražnog filma, što je i realizovano sa “Panamom”.

Od tada film je prikazan širom sveta, u Japanu je dobio naslov “Nemoralna žena”, a u Koreji se zvao “Pohotna Panama”.

Vučković je rekao da je RTS otkupio prava na prikazivanje, ali još uvek nije emitovan i dodao da radi na novom projektu “Gorske oči”.

 

Nastavak na Svet plus...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.