Trijumf Vođe

Izvor: SEEcult.org, 26.Jun.2016, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trijumf Vođe

Najboljom predstavom 58. Republičkog festivala dramskih amatera Srbije, održanom u Kuli, proglašen je komad “Vođa” Radoja Domanovića, u režiji Bojana Jovanovića i izvođenju Udruženja građana “Cug” i Scene Pozorišta “Bora Stanković” iz Vranja.

Jovanović je nagrađen i za režiju, dok je nagrada za dramaturgiju pripala Milici Mladenović koja je od tri Domanovićeve pripovetke (Danga, Vođa i Marko Kraljević >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << po drugi put među Srbima) napravila scenski kolaž “Vođa”.

Za scenski pokret u toj predstavi nagrađena je Tamara Antonijević Spasić, a ansambl “Vođe” dobio je i nagradu za kolektivnu igru, na osnovu odluke žirija koji su činili rediteljka Ana Đorđević, dramaturškinja Marina Milivojević Mađarev i glumac Nenad Pećinar.

Srebrnu plaketu dobila je predstava pokreta “Ad infinitum” scenariste, reditelja i koscenografa Miroslava Kožika i kompozitora i koscenografa Miroslava Baka, u produkciji Slovačkog pozorišta VHV koje deluje pri KUD “Heroj Janko Čmelik” u Staroj Pazovi.

Toj predstavi žiri je dodelio i najveći broj nagrada za pojedinačna ostvarenja: za scenografiju (Kožik-Bako), originalnu muziku (Bako), koreografiju (Kožik) i kostime (Ivana Bako).

Predstava “Čudo u Šarganu” Ljubomira Simovića, u režiji Radivoja Čupića i izvođenju AP “Stevan Sremac” iz Crvenke, dobila je bronzanu plaketu, a za ulogu u tom komadu nagrađen je David Batinić - za najbolju mušku epizodnu ulogu.

Ravnoprvne nagrade za nabolja glumačka ostvarenja pripale su prvacima Kamerne scene “Miroslav Antić” iz Sente za glavne uloge u predstavi “Je li bilo kneževe večere?” Vide Ognjenović, Branislavu Uginoviću i Radovanu Zupcu, dok je Draginja Lazić nagrađena za nabolju žensku epizodnu ulogu.

Na 58. Republičkom festivalu amaterskih pozorišta Srbije, održanom od 17. do 24. juna, nastupilo je osam pozorišnih trupa iz svih krajeva Srbije – Bogatića, Vranja, Kostolca, Rače, Beograda, Crvenke, Sente i Stare Pazove, odabranih na regionalnim smotrama dramskih amatera.

U čast pobednika, studentsko pozorište “Promaja” iz Novog Sada izvelo je predstavu “Lizistrata ili razgovarajmo malo o ratu o miru” u režiji Nikite Milivojevića.

Branko Rakočević /SEEcult.org

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Kuli najbolja predstava “Vodja” iz Vranja

Izvor: JUGpress.com, 27.Jun.2016, 10:44

VRANJE..Predstava “Vođa” u izvođenju Udruženja građana “Cug” i Omladinske scene Pozorišta “Bora Stanković” iz Vranja apsolutni je pobednik 58. republičkog festivala amaterskih pozorišta Srbije u Kuli. Ova predstava je bila pozitivno iznenađenje i za publiku i za članove žirija,...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.