Poljoprivrednici zadovoljni rodom kupusa

Izvor: RTS, 24.Nov.2014, 14:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljoprivrednici zadovoljni rodom kupusa

Ova sezona nije bila uspešna za većinu poljoprivrednih kultura, međutim izuzetak je kupus. Rod je dobar, a cena sasvim prihvatljiva za kupce, u proseku 20 dinara za kilogram. U selu Katun mnogo se poljoprivrednika opredelilo za uzgoj kupusa.

Na više od pola hektara, Dobrivoje Zlatanović sadi poznati futoški kupus. Kaže, dobro uspeva i na ovom podneblju, u ravničarskom selu Katun kod Vranja. Poljoprivredom se bavi cela porodica, u toku jedne sezone proizvedu oko 50 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tona kupusa.

"Kvalitet je izvanredan, potražnja je velika, zato što svi iz Vranja znaju da je to domaći kupus, imamo veliku prodaju", kaže Dobrivoje Zlatanović, selo Katun.

I Goran Aleksić iz Katuna poslednjih šest godina sadi futoški i domaći kupus. Priprema ga za prodaju. Ne žali se na rod, već na cenu. Kilogram na pijaci košta od 15 do 30 dinara.

"Uložimo na primer 3,4 džaka šalitre, pa obrada, voda - to ispadne mnogo više nego što mi zaradimo, na ovu cenu. A nekada je bilo bolje", kaže Goran Aleksić, selo Katun.

"Mi proizvodimo kupus, na oko šinik i po. Ova godina nije bila loša, samo je cena slabija. Kvalitet je odličan", kaže Dragan Anđelković, selo Kupinince.

Poljoprivrednici prodaju kupus na pijacama u Vranju i Bujanovcu, ali i van njih. Kupus direktno voze do kupaca u svim delovima grada. Još uvek se ne kupuje u većim količinama za zimu. Tek se krajem novembra, po tradiciji, kisele veće količine.

"Kupujem malo, koliko za mene. Zadovoljan sam i cenom i kvalitetom.Kasnije stavljamo više, ovo trenutno je za salatu i sarmu. Tek smo na početku, još je rano za kupus. Na malo kupujem, za 15-ak

dana kupiću više", kažu poljoprivrednici.

Proizvođači kažu da je kupus zahvalno povrće za gajenje, jer osim okopavanja i navodnjavanja, ne zahteva neku drugu specijalnu negu.

rts.vranje@rts.rs

+381 17 424 945
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.