Od kulture do skandala

Izvor: RTS, 27.Jun.2017, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od kulture do skandala

Poetsko veče na kojoj je trebalo da se promoviše najnovija zbirka pesama Vranjanca Miroslava Cere Mihailovića -pokazalo je, kako narušeni međuljudski odnosi u jednoj ustanovi kulture, mogu da utiču na događaje od opšteg značaja.
Promocija zbirke pesma "Pogled s koca" u Grdelici književnika iz Vranja Miroslava Cere Mihailovića koja je nedavno dobila značajnu nagradu zadužbine Branko Ćopić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << trebala je da bude kulturni događaj godine za ovu varošicu. Međutim, ponovo se pokazalo da nas od kulture do skandala deli mali korak.

Umesto na prepuno gledalište najznačajniji savremeni književnik juga Srbije i njegovi saradnici naišli su na zatvorena vrata.
"Evo sad stojimo pred zatvorenim vratima Doma kulture u Grdelici. Ne znam ja sam bez teksta stvarno nemam komentar na nešto što je nepojmljivo ljudskom umu", kaže Miroslav Cera Mihailović, pesnik.
"Mene je organizator programa obavestio da će večeras biti promocija i bilo mi je zadovoljstvo da promovišemo knjigu koja je pre desetak dana dobila nagradu Srpske akademije nauka nagradu Branko Ćopić", kaže Zoran Davinić, književnik.
Iako je na oglasnoj tabli istaknuto da se književno veče otkazuje zbog građevinskih radova i uposlenici Doma kulture bili su zatečeni i zbunjeni, jer, kako kažu, ozbiljnih razloga za odlaganje književne večeri nema.
"I da ima građevinskih radova mi imamo prelepu letnju baštu gde je moglo da se održi književno veče", kaže Momčilo Popović, organizator Doma kulture Grdelica.
Promocija je ipak počela ispred zatvorenih vrata Doma kulture. Pošto je Grdelica mala varoš uskoro se pojavio i direktor ove kulturne ustanove kako bi izgladio nesporazum. Usledilo je i izvinjenje.
"Meni je još jednom jako žao i evo javno se izvinjavam mojim uvaženim gostima zbog ovakvog nesporazuma", kaže Marko Trivunić, direktor Doma kulture Grdelica.
Na kraju promocija zbirke pesama je ipak održana i Grdeličani će je zaista dugo pamtiti. I po stihovima Cere Mihailovića, ali i po reklo bi se nepotrebnoj durmi uposlenika Doma kulture. Oni bi svoje unutrašnje probleme i lokalne afere trebali da rešavaju unutar kuće, jer su tu zbog građana da promovišu kulturu.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.