Tri veka crkve na Tekijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Avg.2015, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri veka crkve na Tekijama

Svečanost povodom ulaska u 300. godinu postojanja crkve i spomenika Marije Snježne na Tekijama u Petrovaradinu biće održana 4. avgusta na tom mestu, saopštila je danas Sremska biskupija Rimokatoličke crkve.

Godinu jubileja, tri veka jednog od najznamenitijih svetišta na ovim prostorima, svečano će otvoriti sremski biskup Đuro Gašparović, nakon bogosluženja koje će od 19 sati, uz prisustvo brojnih hodočasnika, predvoditi vrhbosanski (sarajevski) nadbiskup, kardinal >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vinko Puljić.

U saopštenju se podseća da se iduće godine navršava tri veka postojanja crkve i spomenika Marije Snježne na Tekijama u Petrovaradinu, čiji je nastanak vezan za čuvenu pobedu hrišćanske vojske nad osmanlijskom, 5. avgusta 1716. godine.

Reč je o izuzetno značajnom jubileju u crkvi kao jedinstvenom spomeniku kulture, stavljenom pod zaštitu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, kod kojeg se susreću obeležja nekoliko religija.

To je i svetište koje danas predstavlja mesto međunarodnog i ekumenskog okupljanja velikog broja posetilaca, navode u Sremskoj biskupiji.

Obeležavanje jubileja trajaće celu godinu, a sadržajem je predviđen niz naučnih, kulturnih i umetničkih manifestacija, koje će Sremska biskupija - Biskupijsko svetište Marije Snježne na Tekijama, kao organizator i nosilac proslave, organizovati u saradnji sa Republikom Srbijom, Autonomnom pokrajinom Vojvodinom, Gradom Novim Sadom i državama koje su istorijski vezane uz ovu svetinju.

U "dostojnom obeležavanju ovog jubileja vidimo neponovljivu priliku i obavezu naše generacije da učini sve na zbližavanju ljudi, kultura i vera", dodaje se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.