Repertoar Dana komedije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2015, 02:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Repertoar "Dana komedije"

Selektor 44. po redu Pozorišnog festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dani komedije" Ivana Vujić saopštila je danas repertoar festivala koji se od 20. do 27. marta održati u Jagodini.

Prema izboru selektora festivala publika u Jagodini, u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, videće predstave pozorišta iz Beograda, Novog Sada, Subotice, Šapca, Zrenjanina, Sombora i Kruševca.

Na festivalu će biti izvedena predstava "Mister dolar" Branislava Nušića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u režiji Snežane Trišić, a u izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice, rekla je Vujićeva na konferenciji za novinare predstavljajući program festivala.

Drugog dana na repretoaru je predstava "Postmoderni kabare dobrog vojnika Švejka", Jaroslava Hašeka, u režiji Aleksandra Lukača, koju izvodi Šabačko pozorište.

Trećeg dana na programu je "Ćelava pevačica" Ežen Joneskua, u režiji Isidore Goncić, a u izvođenju "Atelje 212" iz Beograda.

Predstava "Potpuno skraćena istorija Srbije" autora Maje Pelević i Slobodana Obradovića, na programu je četvrtog dana festivala, režirala ju je Olivera Đorđević, dok će je izvesti Pozorište mladih iz Novog Sada.

Na programu 24. marta je predstava "Vlast" Branislava Nušića, reditelja Dušana Petrovića, u izvođenju Narodnog pozorišta Zrenjanin, dok će sledeće večeri programu biti "Rođendan gospodina Nušića", autora Dušana Kovačevića, reditelja Nebojše Bradića, u izvođenju "Zvezdara teatra" iz Beograda.

Poslednja predstava u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, biće izvedena 26. marta, a to je "Doktor Nušić", reditelja Kokana Mladenovića, u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta.

Obrazlažući izbor predstava Vujićeva je istakla da je "u većini njih koje su viđene, a u svima koje su ušle u selekciju, Nušić naš savremenik".

Njegova ironija i komika obogaćuje se songovima koji su pobuna protiv dehumanizovanog, kriminogenog, korumpiranog i pohlepnog društva, istakla je Vujić.

"Za razliku od renesansne komedije koja umiruje, ulepšava, a one koji su tužni uveseljava, izbor predstava festivala komedije u Jagodini 2015. godine predstavlja savremenu komediju koja ne umiruje već uznemirava čoveka koji je zarobljen i okovan tranzicionim mukama društva i racionalitetom savremen civilizacije", rekla je Vujić.

"Zlatnog ćurana" za životno delo, najviše priznanje festivala, prema odluci žirija dobila je pozorišna, filmska i televizijska glumica Svetlana Bojković, koje će joj biti uručeno na festivalu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Objavljen takmičarski program Dana komedije

Izvor: Beta, 21.Jan.2015

JAGODINA, 21. januara 2015. (Beta) - Selektorka 44. Festivala "Dani komedije" u Jagodini Ivana Vujić najavila je u sredu sedam predstava u takmičarskom programu te pozorišne smotre od 20. do 27. marta u Jagodini...Za najbolju komediju takmičiće se "Mister dolar" Narodnog pozorišta iz Subotice,...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.