Proradila pruga Beograd - Bar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2016, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proradila pruga Beograd - Bar

Barska pruga ponovo je prohodna, njom prolaze i putnički i teretni vozovi, jer je saniran odron i obrušavanje svoda u tunelu Petrovac, izjavio je danas generalni direktor Infrastruktura železnica Srbije Dušan Garibović.

"Mi smo, uz veliku angažovanost radnika Infrastrukture železnice Srbije i angažovanog izvođača radova, ušli u tunel i za 10 dana, 24-očasovnim radom, uspeli da uradimo nešto što je zaista u ovom momentu na ivici jednog podviga", rekao je Garibović >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Tanjugu.

Istakao je da je završen prvi deo intervencija u tom tunelu, kao i da je drugi deo, koji će se odvijati u pauzama saobraćaja, već počeo, a da se paralelno sa svim tim, radi na zadatku izrade projekta sanacije celog tunela, koja će zaista trajati od 12 do 15 meseci, koliko su prognozirali eminentni stručnjaci.

Garibović objašnjava da se pre 15 dana tunel broj 130, između stanica Prijepolje teretna i Ručice - tunel "Petrovac", obrušio u 650. metru svoje dužine, koja je inače 936 metara, te da su prognoze bile deprimirajuće.

"To odronjavanje je trajalo tri-četiri dana i prognoze su bile deprimirajuće i vrlo pesimistične, jer, eminentni stručnjaci su rekli da se u tunel ne sme ni ući, niti se smeju raditi bilo kakvi radovi, dok se ne uradi kompletan projekat celokupne sanacije tunela, što bi trajalo između 12 i 15 meseci", rekao je Garibović.

Pošto se zna da nema alternativnog pravca od Beograda ka luci Bar i ka Crnoj Gori, kaže Garibović, postojale su dve mogućnosti - da se poslušaju, stručnjaci, ili da se pokuša "nadljudskim naporima, sa velikim rizikom" da se sukobi sa prirodom.

Garibović takođe ističe činjenicu da je taj tunel sagrađen 1976. godine, te da je još 1981. utvrđeno da ima određene nedostatke i još tada predviđeno da se izvrši njegova sanacija.

"Vrlo smo ponosni na sanaciju tunela i očekujemo sreću koju smo zaslužili, da do potpune sanacije, ne samo ovog tunela, nego kompletne barske pruge, za koju se nadamo da će u narednim godinama biti kompletno rekonstruisana, izbegnemo ovakve nesreće", rekao je Garibović.

Naglašava da su ljudi na terenu, da prate situaciju iz minuta u minut i sa zadovoljstvom konstatuje da je barska pruga prohodna i da njom prolaze i putnički i teretni vozovi.

Garibović se zahvalio radnicima Infrastrukture železnice, pre svega, kako je rekao, radnicima ZOP-a Čvora Užice i njegovom kolegi izvršnom direktoru, koji je nekoliko dana i noći tamo boravio, rukovodio poslovima.

"To govori da nema kabinetskog rada, nego smo svi bili na licu mesta, uradili smo jedan veliki posao, jer, prosto, nismo smeli da drugačije postupimo, s obzirom na to kako se naša vlada i naše ministarstvo ponašaju poslednje tri- četiri godine, u smislu ulaganja ogromnih sredstava na rekonstrukciju železničke infrastrukture, u koju, vrlo dobro znate, 40 godina nije ništa ulagano, niti rekonstruisano", rekao je Garibović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Barska pruga ponovo prohodna

Izvor: N1 televizija, 22.Avg.2016

Redovan međunarodni putnički železnički saobraćaj na delu barske pruge koji je bio u prekidu od 7. avgusta između stanica Prijepolje teretna i Lučice ponovo je uspostvljen u 13.05 časova, saopštilo je preduzeće Srbija Voz...Kako se navodi, prvi voz iz pravca Srbije za Crnu Goru koji je prošao...

Nastavak na N1 televizija...

Barska pruga prohodna i za teretni saobraćaj

Izvor: Kurir, 22.Avg.2016

...Putnički saobraćaj biće normalizovan posle priprema koje će obaviti "Srbija Voz", navodi se u saopštenjuTunel "Petrovac" je 7 avgusta pretrpeo velika oštećenja usled obilnih padavina..Radovi na raščišćavanju i popravci počeli su tek četiri dana kasnije, jer do tada u tunel nije moglo...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.