Potpisi za nastavak gradnje Žeželjevog mosta, rok za završetak radova 17 meseci

Izvor: Blic, 18.Maj.2015, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisi za nastavak gradnje Žeželjevog mosta, rok za završetak radova 17 meseci

Čelnici pokrajinske vlade, “Železnica Srbije” i drugi učesnici potpisaće sutra u Beogradu dokumenta za nastavak izgradnje Žeželjevog mosta preko Dunava u Novom Sadu.

Predviđeno je potpisivanje četiri dokumenta, Aneks 1 Osnovnog ugovora, koji omogućava nastavak gradnje, Memorandum o razumevanju, Ugovor o načinu prenosa sredstava za finansiranje projekta i Ugovor o finansiranju za 2015. godinu, saopštile su “Železnice Srbije”.

Dokumenta će potpisati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << generalni direktor “Železnica Srbije” Miroslav Stojčić, predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predstavnik izvođača radova kompanije “AZVI”, a svečanosti će, kako je najavljeno, prisustvovati potpredsednica Vlade Srbije, ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture omogućilo je izvođaču radova nastavak gradnje Žeželjevog mosta u Novom Sadu, koji će sutra potpisati četiri dokumenta sa rokom od 17 meseci za završetak mosta i još tri meseca za demontažu privremenog mosta, izjavio je danas državni sekretar u tom ministarstvu Imre Kern.

“Što se tiče vrednosti i ugovorenih radova, još 2010. i 2011. vrednost je bila oko 46 miliona evra, a ovim aneksom koji će se sutra potpisati, povećava se obim radova sa tri miliona evra. Oročava se rok završetka gradnje - 17 meseci za završetak mosta i puštanje u saobraćaj i plus tri meseca za demontažu postojećeg mosta na kojem se sad odvija železnički i drumski saobraćaj”, rekao je Kern.

Prema rečima Kerna, rok za završetak mosta će se računati od momenta uplate tri miliona evra.

“Nama su finansijeri obećali i dali čvrstu obavezu da će posle potpisivanja ovih dokumenata uplatiti te iznose u roku od desetak dana. Jednu trećinu finansira grad Novi Sad, a dve trećine pokrajinski budžeta i oni su obećali da će ispuniti svoje obaveze”, naveo je Kern napomenuvši da su obezbeđena budžetska sredstva.

On je istakao da su to ministarstvo i potpredsednica vlade Mihajlović uspeli sa puno sastanaka da dođu do konačne odluke i pripreme dokumenta koja će omogućiti nastavak radova na tom infrastrukturnom objektu.

“Gradnja Žeželjevog mosta je usporena više od godinu dana i ako bi došlo do potpunog zastoja ili, ne daj Bože, do raskida ugovora, odnosno nepotpisivanje ovih dokumenata, onda bi došli do toga da Srbija gubi izuzetno važan projekat, a to bi negativno uticalo na izgradnju brze pruge Beograd - Budimpešta”, rekao je Kern.

Kako navodi, to bi bio ogroman gubitak pošto se železnički i drumski saobraćaj, kao i rečni, dosta sporo odvija zbog montažnog mosta.

On je kazao da se taj most nalazi na pravcu železničkog i drumskog Koridora 10 i da se nalazi na Koridoru 7 - reci Dunav.

Špansko-italijanski konzorcijum “Azvi-Tadei-Horta-Koslada” (AZVI) je obustavio radove tražeći dodatni novac zbog većih troškova vađenja ostataka stare srušene konstrukcije betonskog mosta.

Ugovorena vrednost radova je bila 45,3 miliona evra na početku izgradnje mosta, koju sa 26,2 miliona finansira Delegacija EU, a 19,1 milion Vojvodina i Novi Sad.

Stari Žeželjev most preko Dunava u Novom Sadu je porušen u NATO bombardovanju 1999. godina.

Novi most će imati dva železnička koloseka, dve drumske saobraćajnice širine 7,7 metara i dve pešačko-biciklističke staze širine 2,5 metara. Most će biti dug 474 metra i širok 31 metar.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kern: Ministarstvo omogućilo nastavak gradnje "Žeželja"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2015

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture omogućilo je izvođaču radova nastavak gradnje Žeželjevog mosta u Novom Sadu, koji će sutra potpisati četiri dokumenta sa rokom od 17 meseci za završetak mosta i još tri meseca za demontažu privremenog mosta, izjavio je danas državni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.