PUPS: SVM da ubedi Orbana da odustane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2015, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUPS: SVM da ubedi Orbana da odustane

Najava mađarskih vlasti o podizanju četiri metra visoke ograde na granici sa Srbijom u cilju sprečavanja prelaska ilegalnih migranata je štetna, anticivilizacijska i antievropska, poručili su danas pojedini poslanici, a iz PUPS-a su pozvali SVM da učini napor da ubedi mađarsku vladu da to ne čini.

Zamenik šefa poslanika SPS Đorđe Milićević rekao je novinarima u parlamentu da je jasno da Srbija na sprečavanju migracija sarađuje sa svim državama u okruženju i članicama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << EU i da odgovor na to pitanje i taj problem mora i treba da bude definisan u evropskim okvirima.

“Nije nam jasna odluka o podizanju zidova, jer Srbija nema nikakvu odgovornost za migrante. Mi smo tranzitna zemlja. Srbija se neće na takav način ophoditi prema susedima, ali hoće razgovarati, 1. jul je datum kada je zakazana zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske i to je prilika da se dobiju adekvatni i logični odgovori po ovom pitanju, rekao je Milićević.

Iz PUPS-a pozivaju SVM da učini napor da ubedi Mađarsku da ne podiže ogradu na granici sa Srbijom. Moma Čolaković iz te stranke smata da je u pitanju nerazumna i loša odluka mađarskih vlasti, a nada se da će Vlada Srbije uspeti da ubedi Mađare da od toga odustanu.

Demokrata Borislav Stefanović poručuje da je najava Mađarske štetna, anticivilizacijska i antievropska.

“To je vrlo loša i šokantna odluka za celu Evropu, koja je formirana na slobodama i pravima građana, kao i slobodnom kretanju. Takva odluka neće ništa rešiti, jer putevi migracije su posledica užasnog rata na Bliskom istoku, naveo je Stefanović.

On napominje da je Srbija tranzitna zemlja, a da je odluka mađarskih vlasti za unutrašnju upotrebu, pred izbore koji će doći.

Šef poslanika DS smatra da Srbija i Mađarska treba više da rade na policijskoj saradnji i kontroli granica, kako bi se problem rešio u korenu.

“Ovo je dokaz velikog poraza i ogromnog koraka unazad i nadam se da ova odluka neće zaživeti, rekao je Stefanović.

LSV:Zastrašujuća odluka mađarskih vlasti

Liga socijaldemokrata Vojvodine danas je oštro kritikovala odluku mađarskih vlasti da zbog azilanata podignu ogradu na granici sa Srbijom, istakvši da je tako nešto "nezamislivo i zastrašujuće u 21. veku".

"Bez obzira na to što se u komunikaciji građana dve zemlje suštinski ne menja ništa, što će se granica prelaziti na isti način kao i do sada, ograda od bodljikave žice da bi se zaustavili ljudi koji beže od rata i gladi, više je od sramote", navodi ta stranka.

LSV ukazuje i da odluka o podizanju četiri metra visokog zida od bodljikave žice duž granice sa Srbijom, nalik na koncentracioni logor, "više nego jasno dokazuje da je reč o političarima koji duboko ne razumeju vrednosti koje baštine zemlje EU".

Ta stranka u saopštenju kritikuje mađarske vlasti i što "preko bilborda, na mađarskom jeziku, poručuju azilantima da ne otimaju poslove domaćem stanovništvu".

LSV smatra i da je to dokaz da je u Mađarskoj "njihova ksenofobija metastazirala na načine koji su nezamislivi za jednu članicu EU".

U saopštenju se navodi i da je "premijer Viktor Orban očito zaboravio kako je izgledalo kada su građani zemalja Varšavskog pakta pre samo 30 godina bili ograđeni zidovima i pokušavali da nađu bolji život van granica svoje zemlje".

Pastor: Ograda neće promeniti život "poštenih građana"

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da najava mađarske vlade da će podići ogradu duž granice sa Srbijom zbog velikog priliva ilegalnih imigranata neće promeniti život "poštenih građana", jer će se granični prelazi moći prelaziti isto kao i do sad.

"U vezi sa kretanjem poštenih građana ne znači nikakvo fizičko ograničenje to da Mađarska zatvara svoju južnu granicu. Granični prelazi će i dalje biti dostupni i mogu se prelaziti, kao i do sada", rekao je Pastor za subotičku RTV Panon.

On je ocenio da će podizanje ograde značiti značajno olakšanje "za one koji žive ovde, jer, zbog zatvaranja granice, socijalni migranti neće dolaziti ovamo, jer će znati, da ne mogu ići dalje odavde".

Dodao je da podržava napore Vlade Srbije, koji su usmereni na sprečavanje priliva migranata u Srbiju.

"Srbija ne može da bude jedna takva zona, u kojoj oni koji su se zaglavili ovde, tapkaju u mestu, čekajući kuda će moći dalje da odu. Radi se o velikom evropskom problemu čije rešenje treba da nađe sama Evropa, ne možemo mi da budemo strana koja će da trpi zbog toga", kazao je Pastor.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pastor: Ograda na mađarskoj granici olakšaće život ovde

Izvor: Blic, 18.Jun.2015

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da najava mađarske vlade da će podići ogradu duž granice sa Srbijom zbog velikog priliva ilegalnih imigranata neće promeniti život "poštenih građana", jer će se granični prelazi moći prelaziti isto kao i do sad..."U vezi kretanja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.