Obeležen Dan oslobođenja Novog Sada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2014, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen Dan oslobođenja Novog Sada

Pokrajinski odbor Saveza antifašista i Udruženje antifašista Novog Sada obeležili su danas 23. oktobar, Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu.

Predstavnik Pokrajinskog odbora Saveza antifašista Vladislav Radaković rekao je za agenciju Beta da se istovremeno sa obeležavanjem tog datuma, događaju vrlo neprijatne stvari i "profašistički ispadi", aludirajući na napade na objekte građana druge nacionalnosti nakon fudbalske utakmice Srbija-Albanija.

"Ovakvi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ispadi izazvali su da se sve nevladine organizacije i antifašističke snage u Vojvodini ujedine i skupe na protestnoj šetnji 23. oktobra, kako bi iskazali svoje neslaganje sa sadašnjom politikom vlasti, koja ne uspeva da spreči incidente", kazao je Radaković.

On je dodao da Savez antifašista nije ni pozvan na obeležavanje Dana oslobođenja Novog Sada koje organizuju gradske vlasti, iako su predlagali svoje učešće, ali su "ignorisani".

"Vlast ne daje tom obeležavanju dosledan antifašistički karakter.

Time se omalovažava i Novi Sad i njegovi građani i sam Dan oslobođenja grada", kazao je Radaković.

Učesnik skupa, istoričar Boris Kršev, kazao je da obeležavanje 23. oktobra na žalost ima "lošu paralelu" sa onim što se dešava protelkih dana na ulicama Vojvodine.

"U medijima, na primer, nije dovoljno iskorišćen ovaj značajan jubilej, kako bi se sputala eskalacija nacionalizma koja je prisutna od Subotice do Sremske Mitrovice", kazao je Kršev.

On je podsetio na rečenicu filozofkinje Hane Arent da, ukoliko se o fašizmu, holokaustu, genocidu ili ratovima ne govori stalno, postoji pretnja da se "takvi užasni zločini ponove".

"O tome stalno treba pričati, jer je neverovatno da su eskalacije nacizma, fašizacija društva, nacionalizmi i šovinizmi i dalje prisutni na ovim prostorima. Nije ovaj prostor bez razloga nazvan bure baruta, jer se ovde sučeljavaju različite civilizacije", upozorio je Kršev.

Kako je objasnio, oslobođenje Novog Sada 1944. godine, ta borba i revolucija, donela je novi režim, novi duh u privredi i obrazovanju, a takav ekonomski zamajac i boljitak građanima.

"Ljudi su s velikim oduševljenjem dočekali taj novi sistem.

Međutim, ono što je naš paradoks, jeste činjenica da u bliskoj prošlosti ljudima u jednom momentu više nije bilo ni stalo do boljitka, već je sam nacionalizam postao nacionalni interes. Ali, nema većeg nacionalnog interesa od ekonomskog progresa. Tek tada postaješ 'ugledni nacionalista'", dodao je Kršev.

Učesnici skupa odali su minutom ćutanja počast svim stradalim vojnicima koji su učestvovali u oslobađanju Novog Sada u Drugom svetskom ratu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Antifašisti obeležili Dan oslobođenja Novog Sada

Izvor: Studio B, 21.Okt.2014

Pokrajinski odbor Saveza antifašista i Udruženje antifašista Novog Sada obeležili su danas 23. oktobar, Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu...Predstavnik Pokrajinskog odbora Saveza antifašista Vladislav Radaković rekao je za agenciju Beta da se istovremeno sa obeležavanjem tog datuma,...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.