Dan otvorenih vrata u novosadskom sudu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2014, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan otvorenih vrata u novosadskom sudu

Pravosudni organi u Novom Sadu po drugi put su organizovali "Dan otvorenih vrata", povodom evropskog Dana civilne pravde, koji se obeležava 25. oktobra.

Ove godine bilo je neuporedivio manje posetilaca nego prošle, a to je bila prilika da se zainteresovani građani u opuštenijoj atmosferi upoznaju sa radom sudova i svojim pravima u postupku ostvarivanja pravde.

Bez obzira na "Dan otvorenih vrata", atmosfera u holu i sudnicama kao i prethodnih mesec koliko traje obustava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rada advokata. Bilo je više predstavnika sudova, medija i obezbeđenja, nego građana.

Među malobrojnima našao se Slavko Dragović, koji se požalio na dugu parnicu koju vodi u Višem sudu, a on se između ostalog pita kako dolazi do smene sudija u određenom predmetu.

Pored zatrpanosti predmetima, jer ih i po nekoliko desetina imaju određene sudije, na njihovo menjanje u predmetima utiču i odlasci u penziju ili na bolovanje, kao i angažovanje u Apelacionom sudu u najvećem broju slučajeva.

U Privrednom sudu aktivno je 2.400 parničnih predmeta, a nedavno izabrani predsednik Slobodan Sremčev naglašava da se zalaže za brzo rešavanje svih slučajeva kroz kraće rokove zakazivanja novih ročišta i angažovanje novih sudija. Dva nova već rade, a treći uskoro stiže, kaže Slobodan Sremčev.

Štrajk advokata od 17. septembra ostavio je traga u svim novosadskim sudovima, dok su posledice najizraženije u Višem sudu.

Da se obustava rada advokata bliži kraju može se zaključiti sa nedavnog sastanka predstavnika Ministarstva pravde i Advokatske komore, koji je protekao u umirujućem tonu nego što je to bio slučaj prethodnih mesec dana. Nove vesti očekuju se poslednjih dana oktobra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.