Blagojević: Kredit za obnovu do kraja godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2014, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blagojević: Kredit za obnovu do kraja godine

Odbor direktora Svetske banke odlučuje o kreditu Srbiji za obnovu zemlje od poplava. Uslovi pod kojima se odobravati 300 miliona dolara su vrlo povoljni, kaže za RTV direktor Kancelarije za obnovu Marko Blagojević, i dodaje da će novac Srbiji biti dostupan do kraja godine.

Rok otplate kredita svetske banke od 300 miliona dolara je 30 godina sa desetogodišnjim grejs periodom. Kamata varira kroz period otplate ali je u ovom trenutku od 1,5 odsto.

"To su izrazito >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << povoljni uslovi i prilično dug period otplate. Da ne pominjem uz to činjenicu da je nama taj novac apsolutno neophodan", kaže za RTV direktor Kancelarije za obnovu Marko Blagojević.

I mada se odlučuje sada, novac bi Srbija mogla da koristi tek sredinom decembra jer, pored procedure same Svetske banke, mora da ga usvoji i Skupština. Najvećim delom, novac će se koristiti za kupovinu struje s obzirom na to da naši kapaciteti za proizvodnju struje nisu više isti, objašnjava Blagojević.

"To je zbog toga što je površinski kop Kolubara poplavljen. Tamo jeste u toku ispumpavanje vode ali je potrebno nekoliko meseci da se kop do kraja isuši."

Posle poziva LSV da odgovori na pitanje da li su građani Jamene zaboravljeni u obnovi, Blagojević odgovara da tempo pomoći zavisi od opština. On dodaje da je u ovom trenutku veći deo ljudi na teritoriji Šid, gde je i Jamena, dobio materijalnu pomoć čije su kuće oštećene.

"Što se tiče kuća koje su porušene a ima ih u Jameni, izgradnja tih kuća je u nadležnosti implementacionog partnera EU. Koliko ja znam, tender za te kuće je raspisan i trebalo bi da bude gotov za dve nedelje. Tada će biti poznati i izvođači nakon čega radovi mogu da počnu", kaže Marko Blagojević uz konstataciju da to prati već zadat rok da sve bude gotovo do zime.

"Što se nas tiče, pomoć nema boju, ni opštine nemaju boju. Samim tim ni naselja, ni mesne zajednice, kao što je Jamena, nemaju nikakvu boju. Pomažemo ljudima onom dinamikom koju diktiraju same lokalne samouprave", tvrdi Blagojević.

Iako donatorska pomoć ne ide očekivanom dinamikom, Blagojević ostaje pri obećanju da će svi svoje domove imati do zime.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Svetska banka odobrila kredit za obnovu

Izvor: RTS, 04.Okt.2014, 08:30

Srbiji je odobren kredit od 300 miliona dolara namenjen za otklanjanje posledica poplava, potvrđeno je na sajtu Svetske banke. Rok za otplatu kredita je 30 godina, a grejs period je 18 godina. Kamata varira kroz period otplate, ali je u ovom trenutku od 1,5 odsto...Svetska banka je pozdravila najavljeni...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.