Artemije izopšten iz SPC

Izvor: Radio 021, 29.Maj.2015, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Artemije izopšten iz SPC

Sveti arhijerejski Sabor SPC ekskomunicirao je bivšeg vladiku raško-prizrenskog Artemija i bivšeg igumana manastira Crna Reka Nikolaja, odnosno Negoslava Nikolića.

Iako je Sabor ranijom odlukom o raščinjenju Artemija postavio u red monaha, bivši vladika je odbio da skine manituju i vladičanska znamenja. Artemije je izopšten zbog raskola Crkve, što se smatra prvim raskolom u istoriji SPC.

Inače, bivši vladika raško-prizrenski Artemije nije prihvatio poziv >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Svetog arhijerejskog Sabora SPC i patrijarha Irineja da, kako su oni od njega tražili, "krene putem mira i jedinstva sa Crkvom" i negirao je da je u raskolu. U saopštenju dostavljenom medijima sinoć, Artemije kaže da njegovo odbijanje nije oglušivanje o poziv Sabora i patrijarha već svojevrsno svedočenje o pravoverju.

"Sve dok nepokolebljivo ostajemo u svetootačkoj veri, ništa zajedničko nemamo sa raskolom. Gledano, međutim, vašim očima, Artemije je u raskolu", piše u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Vladika Artemije

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.