Žoze Saramago − pisac koga sluša ceo Portugal

Izvor: Studnel.com, 18.Jun.2016, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žoze Saramago − pisac koga sluša ceo Portugal

Rođen je u Aziljagi, malom mestu u Portugalu. Živeo je u siromašnoj seoskoj porodici. Kada je napunio dve godine, preselio se sa svojim roditeljima u Lisabon, gde je završio mašinbravarsku srednju školu. Svoju prvu knjigu je kupio tek sa devetnaest godina i to udžbenik portugalskog jezika, koji mu je otvorio vrata književnog stvaralaštva. Kako bi preživeo, radio je na raznim mestima. Bio je auto-mehaničar, prevodilac, književni kritičar, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << novinar, kao i urednik i kolumnista u više portugalskih dnevnih listova. Radio je i kao zamenik direktora jutarnjeg dnevnika do 1975. kada je, zbog vojnog puča, smenjen. Nakon toga, svoj život je u potpunosti posvetio književnosti.
Prva životna saputnica mu je bila Ilda Reiš, sa kojom je imao ćerku Violante, a kasnije se oženio sa Pilar del Rio, španskom novinarkom koja je i prevodila njegova dela. Postao je član Portugalske komunističke partije, ali je sebe smatrao pesimistom. Anarhokomunizam i oštra kritika upućena monarhizmu, katolicizmu, Evropskoj uniji i Međunarodnom monetarnom fondu, navela je mnoge da ga uporede sa Orvelom. Nakon napada na njegov roman Jevanđelje po Isusu Hristu, kao i cenzure nove vlasti do 1991. koje su mu osujetile kandidaturu za Evropsku književnu nagradu, odlazi na španska Kanarska ostrva, gde i umire 2010. od zapaljenja pluća.
Dobio je Kamoišovu nagradu, najprestižniju nagradu za pisce na portugalskom jeziku, kao i Nobelovu nagradu za književnost 1998. godine. Smatra se najvećim portugalskim i jednim od najuticajnijih pisaca današnjice. Njegova dela su prevedena na tridesetak jezika. Brisao je granice između filozofije i života i često je preispitivao svoju i javnu savest, izazivajući polemiku i konfrontaciju. Važilo je pravilo: Kada Saramago govori, Portugal sluša.
Izvori: politika.rs, bastabalkana.com.

pisacnobelovaczoze saramagoportugalna danasnji danbiografija

Nastavak na Studnel.com...






Povezane vesti

Darušafaka dovela najboljeg igrača Brosea!

Izvor: Sportske.net, 18.Jun.2016

Novinar Dejvid Pik prenosi vest da je Bredli Vonamajker potpisao dvogodišnji ugovor sa Evroliginim mezimčetom...Trener Darušafake Dejvid Blat je u Vonamejkeru sigurno dobio veliko pojačanje...Ovaj Amerikanac je prethodne dve sezone blistao u dresu Brose Basketsa, sa kojim je osvojio dve titule šampiona...

Nastavak na Sportske.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.