Znaci oporavka svetske privrede?

Izvor: RTS, 13.Jun.2009, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Znaci oporavka svetske privrede?

Ministri finansija članica G8 ocenili su da svetska ekonomija pokazuje "znake stabilnosti". Međutim, od MMF-a traže dodatne analize, kao i pomoć.

Ministri finansija Grupe osam najrazvijenijih zemalja sveta ocenili su u završnom dokumentu skupa u Italiji da svetska ekonomija pokazuje "znake stabilnosti" i da treba početi sa pripremama za okončanje vanrednih stimulativnih mera, koje su preduzete kako bi se zemljama pomoglo da lakše prebrode globalnu finansijsku i ekonomsku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << krizu.

"Ovi rani znaci oporavka su ohrabrujući, ali globalna ekonomija je još daleko ispod svojih mogućnosti. Zato globalni rast mora da ostane u centru pažnje Grupe 8 i Grupe 20 najrazvijenijih zemalja. Moramo da podstaknemo globalnu tražnju i da nastavimo da činimo sve kako bi se ekonomija trajno oporavila", rekao je američki ministar finansija Timoti Gajtner.

U završnom dokumentu sa dvodnevnog skupa, odražanog u gradiću Leće na jugu Italije, ministri, međutim, nisu zatražili hitno okončanje stimulativnih mera, što agencije ocenjuju kao znak da oporavak svetske privrede još uvek nije siguran.

"Jasno je da iza dve reči, izlazna strategija, takođe postoji problem kako da prevaziđemo period veoma jake državne intervencije, deficita i dugova. Saglasni smo da tu strategiju treba pokrenuti kada se utvrdi da je došao kraj krize, a MMF-u ćemo dati mandat da sprovede neophodne analize", kaže italijanski ministar finansija Đulio Tremonti.

Ima znakova stabilizacije u našim ekonomijama, uključujući oporavak berzi, poboljšanje poslovnog i potrošačkog poverenja, navodi se u dokumentu, ali se dodaje da je situacija i dalje neizvesna i da i dalje ostaju značajni rizici", tako da se moraju preduzeti dodatni koraci kako bi se stabilzacija učvrstila i "globalna ekonomija postavila na put jakog, stabilnog i održivog rasta".

Tek potom će, složili su se ministri, biti razmotrene odgovarajuće "izlazne strategije", kako bi se vanredne mere prekinule kada bude sigurno da su ekonomije na putu oporavka.

Ministri su zatražili od Međunarodnog monetarnog fonda da sprovrede neophodne analize, kako bi pomogao u procesu oporavka globalne privrede.

Na sastanku u Lećeu učestvovali su ministri finansija Velike Britanije, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

G8: Znaci stabilizacije

Izvor: EMportal, 13.Jun.2009

Ministri finansija G8 danas ocenili da ekonomija pokazuje znake stabilizacije, ali da i dalje postoje značajni rizici po ekonomsku stabilnost.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.