Zeleni zidovi i krovovi umesto klima uređaja

Izvor: N1 televizija, 12.Avg.2016, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeleni zidovi i krovovi umesto klima uređaja

Stanovnici centra Beča protiv letnjih vrućina u poslednje vreme se sve više bore sadnjom zelenila na krovovima zgrada i kuća, za šta dobijaju i gradsku subvenciju.

Biljke na krovovima i pročeljima zgrada tokom velikih vrućina ispuštaju vodu koja hladi vazduh, čime zgradu i stanare štite od vrućine i ultraljubičastog zračenja. Vlasnici objekata koji se odluče za ovakav klima uređaj od gradskih vlasti dobijaju subvenciju od 2.200 evra.

Temperatura u austrijskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << prestolnici u letnjim mesecima zbog ugrejanog asfalta, betona i krovova zna da bude i do 12 stepeni više od temperature u ruralnim sredinama jer dolazi do efekta takozvanog "toplotnog ostrva".

Gradske vlasti se protiv toga bore stimulišući "ozelenjavanje" zgrada i obogaćivanje gradskih javnih površina sadržajima pod vodom i drvećem. Tako u okrugu Donauštat na 240 hektara površine nastaje ogroman park za slobodno vreme, a u naselju Seeštat Aspern gradiće se tri parka, a uz sve ulice posadiće se drceće.

"Zelene fasade" u centru grada i krovovi s drvećem leti imaju efekat prirodnih klimatskih uređaja, dok zimi deluju kao svojevrsna izolacija i smanjuju troškove grejanja, kažu austrijski stručnjaci koji zagovaraju takva rešenja.

"Beč je jedan od prvih evropskih gradova koji ne samo da proučava fenomen toplotnih ostrva nego i razvija konkretne mere protiv te pojave i postupno ih uvodi u praksu", rekla je Uli Sima koja je u gradskom veću zadužena za pitanja životne sredine.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.