Vulin: Izrada socijalne karte tri godine

Izvor: RTS, 28.Sep.2014, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Izrada socijalne karte tri godine

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da je počela izrada socijalne karte Srbije i da javnost treba da zna da je reč o projektu koji nije moguće uraditi preko noći.

Projekat će trajati tri godine i očekujemo veliku podršku Evropske komisije, kao i donacije iz inostranstva jer je reč o skupom projektu, rekao je Vulin novinarima u Stamnici.

Prema rečima Vulina, 14 registara koje vodi država Srbija bi se ujedinili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u jedan, gde bi svi podaci, o svakom građaninu, bili na jednom mestu, a odgovorajući službenik bi imao odgovarajući nivo pristupa podacima.

"Socijalna karta služi za to da građani ostvare neka prava na osnovu podataka koji su u njoj i tu se završava posao službenika", rekao je Vulin.

Vulin je ocenio da je socijalna karta, kako je rekao, beskrajno važna jer će svaki građanin imati odgovarajući nivo prava, ali i obaveza.

"Svako od nas moći će da koristi neke privilegije koje država daje, ili neće moći, pa će neki od nas davati više za neke račune ili za neka prava, a neki će davati manje ili neće dati ništa", naveo je Vulin.

Naglašavajući da je socijalna karta razvojni projekat čitave države i da prevazilazi značaj socijalne politike, Vulin je rekao da tera čitavu državu i birokratski aparat da postane efikasan i da dnevno bude ažuriran, da se ne može desiti da postoji kuća koja nije uknjižena. 

Vulin je rekao i da je socijalna karta države nešto što su uradile samo najrazvijenije zemlje u Evropi, te da bi Srbija mogla da se ugleda na njih i da umesto 14 registara ima jedan u kojim bi se dnevno ažurirale promene u imovini, plati. 

Otvorena "senzorna soba" u Domu u Stamnici 

Ministar Vulin otvorio je "senzornu sobu" u Domu za decu i lica ometenu u razvoju "Dr Nikola Šumenković" u Stamnici, kod Petrovca na Mlavi.  

Vulin kaže da je za njega danas najlepši i najvažniji događaj u Srbiji otvaranje "senzorne sobe" u Domu za decu i lica ometenu u razvoju "Dr Nikola Šumenković" u Stamnici, kod Petrovca na Mlavi, prenosi Tanjug.   

"Ovo je nešto što vraća nadu korisnicima Doma, ovo je nešto o čemu nema rasprave, ovo je čista ljubav i čista humanost", poručuje Vulin.

Naglašava da je "senzorna soba" značajna za takve socijalne ustanove jer daje rezultate i dodaje da je politika Ministarstva da što više štićenika ode u hraniteljske i u biološke porodice ali da to nije uvek moguće.

Vulin ističe da je nega koja se ovde dobija i kroz "senzornu sobu" nešto što ne može nigde drugde da se ostvari.

Dodaje da zato treba sačuvati takve institucije, kao i zaposlene koji nisu samo dobri stručnjaci, već i vole svoje korisnike.

Prema njegovim rečima, ovo je 16. projekat u ovoj godini koji je ostavaren zahvaljujući donacijama.

Direktor Doma u Stamnici, u kome je smešteno 360 štićenika sa prostora bivše Jugoslavije, Saša Milojević kaže da će "senzorna soba" dati doprinos poboljšanju života korisnika.

"Senzorna soba je opremljena savremenim uređajima zahvaljujući Međunarodnom udruženju supruga diplomatskih predstavnika i Ministarstva rada", objašnjava Milojević.

"Senzorna soba" je prostorija namenski opremljena specijalnim uređajima koji uz stručnu pomoć, praktično pomažu štićenicima da dođu u stanje uravnotežene čulne percepcije.

Potpredsednica IWC Beatris Grozdanić podseća da je to udruženje prošle godine doniralo sredstva za "senzornu sobu" u Ivanjici, a da je najveće zadovoljstvo tog udruženja bilo kada je jedna devojčica, posle tri tretmana, mogla da podigne desnu ruku, a time i da se sama hrani i održava ličnu higijenu.

"To je nešto što nas motiviše i pokreće da i dalje prikupljamo sredstva i pomažemo divan narod u Srbiji", kaže Grozdanić.

Vrednost "senzorne sobe" u Domu i Stamnici iznosi 11.000 evra i za tu namenu u ostalim mestima gde postoje srodne socijalne ustanove, IWC je prikupio oko 130.000 evra.

Vulin je nakon posete Domu u Stamnici razgovarao sa načelnikom Braničevskog okruga Aleksandrom Đokićem, predsednikom opštine Petrovac na Mlavi Radišom Dragojevićem i direktorima socijalnih ustanova, Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje i RFZO u Braničevskom okrugu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Socijalna karta Srbije za tri godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2014

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je počela izrada socijalne karte Srbije i da javnost treba da zna da je reč o projektu koji nije moguće uraditi preko noći..."Projekat će trajati tri godine i očekujemo veliku podršku Evropske komisije,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.