Vučić i Zaev: Rešavanje nesuglasica kroz dijalog

Izvor: RTS, 23.Avg.2017, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Zaev: Rešavanje nesuglasica kroz dijalog

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev razgovarali su telefonom i dogovorili se, u pet tačaka, o principima na kojima će se temeljiti odnosi dve zemlje, a pre svega da će sve eventualne nesuglasice rešavati – dijalogom.
Kako je navedeno u zajedničkom saopštenju, Vučić i Zaev su, u dugom i otvorenom razgovoru, razmotrili sve novonastale okolnosti u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odnosima dveju država i postigli saglasnost u sledećem:

1. Republika Srbija i Republika Makedonija će isključivo dijalogom rešavati svaku eventualnu nesuglasicu u međusobnim odnosima.
2. Bez obzira na sve političke razlike u određenim važnim političkim i regionalnim pitanjima, Srbija i Makedonija će se zajednički boriti ne samo za očuvanje već i unapređenje prijateljskih odnosa srpskog i makedonskog naroda i građana Srbije i Makedonije.
3. Republika Srbija i Republika Makedonija uložiće još veće napore za dalje unapređenje ekonomskih odnosa i povećanje trgovinske razmene dve zemlje.
4. Republika Srbija i Republika Makedonija, u skladu sa međunarodnim javnopravnim propisima, u dobroj veri i na prijateljskoj osnovi štitiće prava i interese diplomatsko-konzularnih predstavništava na svojoj teritoriji.
5. Republika Srbija i Republika Makedonija intenziviraće međusobnu komunikaciju na najvišem nivou, podržavati jedna drugu na evropskom putu i jačanjem dobrosusedskih odnosa doprinositi stabilnosti regiona, saopštila je Pres-služba predsednika Srbije.
Iz Predsedništva je saopšteno i da će Aleksandar Vučić sutra primiti ambasadorku Makedonije Veru Jovanovsku Tipko. 
Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da će od četvrtka početi povratak osoblja naše ambasade u Skoplju, a premijerka Ana Brnabić veruje da će makedonski premijer održati obećanje o glasanju Makedonije o članstvu Kosova u Unesku.
U međuvremenu, Brisel je pozdravio postizanje sporazuma Srbije i Makedonije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

RAZGOVARALI VUČIĆ I ZAEV: Evo šta su se predsednik Srbije i premijer Makedonije dogovorili!

Izvor: Press, 23.Avg.2017

Državnici su razgovarali telefonski i saglasili se u nekoliko tačaka o novonastaloj situaciji. . Foto: Tanjug. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Republike MakedonijeZoran Zaev danas...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.