Vučić: Mađarska pravi prijatelj

Izvor: B92, 13.Apr.2016, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Mađarska pravi prijatelj

Premijer Aleksandar Vučić zahvalio se Mađarskoj na podršci Srbiji, navodeći da ta zemlja ničim ne ucenjuje Srbiju i ne ograničava i da to Srbija poštuje i ceni.

"Sa Mađarskom ćemo da gradimo najbolje u budućnosti. Hvala Viktore (Orban, premijer Mađarske) na podršci Srbiji u teškim trenutcima, ne samo u podršci u poplavama, preduzećima, na putu ka EU, jer Mađarska nas ničim ne ucenjuje i ne ograničava i to Srbija poštuje i ceni. Prave prijatelje umemo da zapamtimo", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Vučić, koji je sa Orbanom obišao novi pogon mađarske kompanije "Masterplast" za proizvodnju staklene vune.

Vučić je rekao da se divno osećao kao domaćin danas u Subotici, kada su se čule srpska i mađarska himna, gde je svako bio ponosan na svoju naciju i gde je znao da nemamo nijedan problem, čak ni skriven.

"Mislim da Mađari to iskreno osećaju. Poštujem Mađare i uvek ćete da imate iste uslove kao Srbi i svi ostali građani Srbije. Ponosan sam i na Srbe koji su odlično razumeli kakva je to politika koju će Srbiju da podigne na pijedastal uspešnih zemalja" ,rekao je Vučić.

Dodao je da je, kada su investitori iz "Masterplasta" došli na sastanak u Beograd, video da ne veruju da će Vlada Srbije da pomogne, da su mislili da su to priče za televiziju i za široke mase, a da se u stvarnosti to ne dešava.

"Sve smo završili za 10 dana, obezbedili smo ne samo posao za 205 ljudi, uspeli da obezbedimo da jedan značajan deo Subotice i centra da dodatno rasteretimo i zaposlimo, da imamo manje problema i muka. Znam da svi razmišljaju o daljem poslu, uskoro će morati da autobuse šalju u Bajmok i druga mesta, kako bi dovozili radnike", naveo je Vučić.

Kaže da se rast Srbije stalno povećava, da je to obezbeđeno većim investicijama i izvozom podstakla rast, ne većom potrošnjom, da imamo mnogo siromašnih, ali da stvari idu na bolje i da misli da prijatelji iz Mađarske razmišljaju o novim investicijama u Srbiju.

Vučić je izjavio da se sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović nije saglasio po svim pitanjima, ali da su se razumeli da je bitno da se sačuva stabilnost, mir u regionu i da dve zemlje gledaju u budućnost.

Na pitanje novinara u Subotici koliko jučerašnji susret sa hrvatskom predsednicom u Mostaru može imati uticaj na otvaranje Poglavlja 23, Vučić je rekao da je najkorektnije što može da kaže to da su imali dobar i otvoren razgovor, iskren sa obe strane, ali, svakako ne jednostavan.

"Grabar Kitarović je iznosila argumente Hrvatske, ja Srbije. Ali, je veoma važno da smo se dobro razumeli da je bitno da sačuvamo stabilnost, mir u regionu i da gledamo u budućnost. Da pokušamo ne da zaboravljamo prošlost, ali da se nešto redje ili manje okrećemo prošlosti", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da je to najkorektnije što može da prenese sa sastanka.

On je rekao da je bilo i konkretnih pitanja, na koja su pokušali da pruže odgovore.

"Nismo se oko svega usaglasili", istakao je i dodao da to smatra prirodnim i normalnim.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nije danas objasnio šta su bili argumenti na osnovu kojih se Vlada Srbije odlučila da podrži kandidaturu Vuka Jeremića za generalnog sekretara UN.

"Nećete se naljutiti, ne mogu da pružim odgovor. Rezultat ste videli", rekao je Vučić na pitanje novinara zašto se Vlada Srbije posle dugog dvoumljenja odlučila na podršku Jeremiću.

"Odlučivali smo i ovako smo prelomili", dodao je Vučić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.