Orban: Srbija se uzdigla zahvaljujući hrabroj politici

Izvor: RTS, 13.Apr.2016, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban: Srbija se uzdigla zahvaljujući hrabroj politici

Srbiji pre nekoliko godina niko ni paru ne bi dao, ali je uspela da se uzdigne, poručio je u Subotici mađarski premijer Viktor Orban. Aleksandar Vučić zahvaljuje na podršci Budimpešte, navodeći da ta zemlja ničim ne ucenjuje Srbiju.
Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da je Srbija danas uspešna zemlja i dobar sused Mađarske, zahvaljujući uspešnoj i dobroj ekonomskoj politici aktuelne vlade.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Srbiji pre nekoliko godina niko ni paru ne bi dao jer je država bila 'oborena na zemlju', ali je uspela da se uzdigne i priključi susednim zemljama, zahvaljujući dobrom rukovodstvu, uspešnoj i hrabroj politici", izjavio je Orban posle obilaska novog pogona mađarske kompanije "Masterplast" u Subotici sa premijerom Aleksandrom Vučićem.
Čestitao je Vučiću što je Srbiju učinio uspešnom zemljom i dobrim susedom Mađarske.
Orban je rekao da to što su odnosi Mađarske i Srbije dobri nije došlo samo od sebe, već da je u to trebalo uložiti mnogo rada i truda od strane Mađara koji žive u Vojvodini, ali i opredeljenost Vlade Srbije.
"Ako ne budemo uspeli da održimo dobru saradnju, ako vlade u Mađarskoj i Srbiji ne budu smatrale važnim tu saradnju, onda ni ekonomski ni privredni rezultati neće moći da opstanu", rekao je Orban.
Orban je rekao da je ubeđen da Mađari i Srbi zajedno imaju zajednički interes da se politika saradnje dve zemlje nastavi, a tome, rekao je, doprinosi i investicija u Subotici, u koju je uložila i Vlada Srbije i mađarska vlada.
Pozvao je Mađare koji žive u Srbiji da izađu na izbore i da učestvuju u donošenju odluka, navodeći da ja važno da imaju jake zastupnike svojih interesa u Beogradu i u parlamentu.
Orban je rekao da Mađari "imaju jednu staru želju" – da Srbija što pre postane članica EU, jer je to, naveo je, u interesu svih građana Srbije, Mađara koji žive u Srbiji, ali bi bilo dobro i za Mađarsku i za EU.
"Mi verujemo u uspešnu Srbiju, koja je cenjena u EU", istakao je Orban.
Premijer Mađarske je napomenuo da se EU ne bazira samo na saradnji među državama, već i na saradnji među regionima, te da je u tom smislu Vojvodina deo koji se otvara ka EU, da je region koji ne razdvaja, već sve više spaja Srbiju i Mađarsku, i Srbiju i EU.
"Zato radimo sa premijerom Srbije na realizaciji projekata, otvaranju graničnih prelaza, modernizaciji pruga, kako bi Srbiju uključili u privredni krvotok EU", napomenuo je Orban.
Kaže da u EU važi pravilo da svako sebi prvo treba da pomogne, a da tek posle računa na pomoć suseda i da su u tom smislu svi dobronamerni posmatrači.
Vučić: Mađarska pravi prijatelj
Premijer Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je Mađarskoj na podršci Srbiji, navodeći da ta zemlja ničim ne ucenjuje i ne ograničava Srbiju i da to Srbija poštuje i ceni.

"Sa Mađarskom ćemo graditi najbolje u budućnosti. Hvala, Viktore, na podršci Srbiji u teškim trenucima, ne samo u podršci u poplavama, preduzećima, na putu ka EU, jer Mađarska nas ničim ne ucenjuje i ne ograničava i to Srbija poštuje i ceni. Prave prijatelje umemo da zapamtimo", rekao je Vučić.
Vučić je rekao da se divno osećao kao domaćin danas u Subotici, kada su se čule srpska i mađarska himna, gde je svako bio ponosan na svoju naciju i gde je znao da nemamo nijedan problem, čak ni skriven.
"Mislim da Mađari to iskreno osećaju. Poštujem Mađare i uvek ćete da imate iste uslove kao Srbi i svi ostali građani Srbije. Ponosan sam i na Srbe, koji su odlično razumeli kakva je to politika koja će Srbiju podići na pijedestal uspešnih zemalja", rekao je Vučić.
Dodao je da je, kada su investitori iz "Masterplasta" došli u Beograd na sastanak, video da ne veruju da će im Vlada Srbije pomoći, da su mislili da su to priče za televiziju i za široke mase, a da se u stvarnosti to ne dešava.
"Sve smo završili za 10 dana, obezbedili smo ne samo posao za 205 ljudi, uspeli da obezbedimo da jedan značajan deo Subotice i centra dodatno rasteretimo i zaposlimo, da imamo manje problema i muka. Znam da svi razmišljaju o daljem poslu, uskoro će morati da autobuse šalju u Bajmok i druga mesta, kako bi dovozili radnike", naveo je Vučić.
Kaže da se rast Srbije stalno povećava, da je to obezbeđeno većim investicijama, a izvozom je podstakla rast, ne većom potrošnjom, da imamo mnogo siromašnih, ali da stvari idu nabolje i da misli da prijatelji iz Mađarske razmišljaju o novim investicijama u Srbiji.
"Bilateralne sporove odvojiti od članstva u EU"
Bilateralna pitanja i sporove ne treba povezivati s pitanjem članstva neke države u Evropskoj uniji, izjavio je Viktor Orban komentarišući slučaj hrvatske blokade poglavlja 23.
"Naš je stav da ako postoji neka rasprava između dve države to ne može nikako da uspori priključenje EU", istakao je Orban, na pitanje novinara Tanjuga kako vidi izlaz iz trenutne situcije u kojoj Hrvarska blokira otvaranje poglavlje 23 sa Srbijom.
Orban je rekao da je to principijelno pitanje i da je bio identičnog stava kada je Slovenija sprečavala ulazak Hrvatske u Evropsku uniju.
Uz napomenu da ne bi želeo da se uplete u raspravu između Srbije i Hrvatske i da ne bi želeo da Srbija procenjuje da se upliće u nešto što se ne odnosi na Mađarsku, Orban je konstatovao da je Srbija potrebna Evropi:
"Za to je dovoljno pogledati kartu, gde se jasno vidi da bi Srbija trebala da bude u EU", rekao je premijer Mađarske u Novom Sadu.
Kaže da je slabost Evrope to što Srbija još nije članica EU i da zato Mađarska radi na tome i čini sve da Srbija što pre postane članica EU.
"Mi se ne slažemo sa tim da se jedno političko pitanje povezuje sa pitanjem članstva jedne države. Naš je stav da ako postoji neka rasprava između dve države to ne može nikako da uspori priljučenje EU. Svaka država ima probleme sa nekom drugom državom, a ako to sprečava ulazak te države u EU ili saradnju, onda nikada nećemo napredovati", naveo je Orban.
"Mi podržavamo brzi i potpuni ulazak u EU", istakao je Orban.
Naglasio je da Mađarska pozitivno ocenjuje odnos srpske vlade prema mađarskoj manjini u Srbiji, da su Mađari sasvim dobro organizovani i predstavljeni u parlamentu, gde imaju svoj glas i mogu da ga koriste.
"Ne moraju da čekaju na moj glas i, kako ja vidim, Mađari u Vojvodini imaju načina da rešavaju svoje probleme sa Vladom Srbije", poručio je Orban.
Premijer Vučić je zahvalio mađarskom premijeru i drugima u Evropi na podršci Srbiji na putu ka EU.
Na pitanje novinara da li se konsultovao sa predstavnicima država članica EU prijateljima Srbije i da li može da se očekuje njihova podrška po pitanju deblokade otvaranja poglavlja 23, Vučić je ponovio da neće nikoga ništa da moli.
"Važno je da Srbija bude razvijenija i da dostižemo evropski životni standard u godinama koje su pred nama", rekao je.
"A, oni, oni koji imaju višak vremena da se bave politikom i da sprečavaju svoje komšije u nečemu iz nekih svojih razloga, to je njihov posao, dalje o tome ni reč neću reći", rekao je Vučić.
Vučić i Orban u Studentskom domu "Evropa" u Novom Sadu
Premijeri Srbije i Mađarske posetili su Studentski dom "Evropa", namenjen studentima Univerziteta u Novom Sadu koji su osnovno ili srednje obrazovanje stekli na mađarskom jeziku, kao i srpskim studentima iz Mađarske.

Orbana su ispred te ustanove dočekali premijer Vučić, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predstavnici Univerziteta u Novom Sadu i Studentskog doma, studentkinje i studenti obučeni u mađarsku nošnju, kao i građani.
Vučić i Orban su obišli prostorije doma, i razgovarali sa studentima.
U domu koji je otvoren septembra prošle godine, i ima mesta za 350 studenata, povremeno će biti smešteni gostujući profesori i studenti iz Evrope i sveta.
Izgradnju doma finansirale su država Mađarska i Pokrajinska vlada, dok je zemljište na kojem je izgrađen dala Subotička biskupija.
Pokrajinska vlada je u izgradnju uložila pet miliona evra, dok je Vlada Mađarske dala 1,5 miliona evra za opremu doma i finansiranje funkcionisanja.
Mađarski akademci sa kojima je Tanjug razgovarao kažu da su zadovoljni uslovima studiranja u Srbiji.
Bognar Saboć iz Trešnjevca u okolini Kanjiže, koji u tom studentskom objektu živi od oktobra i studira hemiju, kaže da je dobro što je otvoren dom u Novom Sadu, u kojem studenti imaju dosta mogućnosti za kvalitetno i uspešno učenje, ali i druženje.
Zbog ovog poslednjeg, druženja, uveren je da je bolje živeti u domu, sa puno kolega, nego u iznajmljenom stanu.
Navodi i da je zadovoljan uslovima pod kojima studiraju pripadnici nacionalnih manjina u Srbiji i da nema nikakvih prepreka za obrazovanje i usavršavanje.
Agneš Mesaroš, koja takođe dolazi iz Trešnjevca i u Novom Sadu studira srpski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu, kaže da je dom izgrađen po najsavremenijim standardima i da je imala priliku da se uveri da u sličnim uslovima žive i studenti širom Evrope.
Mesaroš takođe ističe da je druženje jedna od prednosti studentskog života u domu.
Studentkinja treće godine Pravnog fakulteta Adrijana Hroza, koja dolazi iz Novog Bečeja, kaže da je veoma zadovoljna životom u domu, koji je veoma čist, uredan i moderno opremljen.
Kamen temeljac za taj dom postavljen je 2008. godine, a u septembru prošle godine ustanova je zvanično počela sa radom.
Prošle godine je otvorio vrata prvoj generaciji studenata i od tada blizu 300 studenata iz cele Vojvodine koji studiraju u Novom Sadu provodi studentske dane u njemu.
Raspolaže sa 204 dvokrevetne i pet jednokrevetnih soba i jednom sobom za osobe sa posebnim potrebama, a studentkinje i studenti su smešteni u odvojena krila.
Dom ima teretanu, sportski teren i muzičku sobu, a u planu je izgradnja multimedijalne sale, biblioteke i čitaonice.
Dom zapošljava 26 radnika i do sada je ugostio mnoge istaknute ličnosti, profesore i umetnike iz zemlje i inostranstva, koji su studentima držali predavanja.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srbiji ranije ni paru ne bi dali, sad je uspešna"

Izvor: B92, 13.Apr.2016

Subotica -- Premijer Mađarske Viktor Orban kaže da je Srbija danas uspešna zemlja i dobar sused Mađarske, zahvaljujući uspešnoj i dobroj ekonomskoj politici aktuelne vlade..."Srbiji pre nekoliko godina niko ni paru ne bi dao, jer je država bila 'oborena na zemlju', ali je uspela da se uzdigne...

Nastavak na B92...

Vučić: U moje ime niko ne sme da kažnjava novinare

Izvor: Cafe.ba, 13.Apr.2016

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u izjavi novinarima u Subotici, komentarišući kaznu za novinarku Radio-televizije Vojvodine zbog postavljanja pitanju njemu, da niko u njegovo ime ne sme da kažnjava novinare te da je demokratski da ih novinari postavljaju i da će on na svako odgovoriti.

Nastavak na Cafe.ba...

Vučić: Jasenovac ne sme biti nova tačka razdora

Izvor: RTS, 13.Apr.2016

Obeležavanje Dana sećanja na nevine žrtve logora Jasenovac nije lako ni za srpsku, ni za hrvatsku stranu, ali je sasvim sigurno da ne sme biti nova tačka razdora sa Hrvatskom, poručio je premijer Aleksandar Vučić. . ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.