VMA u pripravnosti zbog ebole

Izvor: B92, 10.Okt.2014, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"VMA u pripravnosti zbog ebole"

Načelnik Klinike za infektivne bolesti VMA pukovnik Darko Nožić rekao je da u Srbiji nema pacijenata zaraženih ebolom, ali da je VMA u pripravnosti.

On je poručio da je ta medicinska ustanova uvek spremna za sva aktuelna dešavanja u svetu, naročito kada je u pitanju medicina, objasnivši da je procedura za borbu protiv ebole odavno utvrđena i da su već počele preventivne pripreme.

Pukovnik Nožić je istakao da je izvršena priprema zaštitne opreme, postelja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za eventualne pacijente, da su utvrđene rute kojim će prolaziti oni koji stignu u zemlju, a koji su eventualno zaraženi, način na koji će doći u VMA...

"Priprema podrazumeva i obezbeđivanje adekvatnih lekova. Znamo da nema specifičnih lekova, ali način da se dođe do krvi i odgovarajućih infuzija. To je kompleksan proces, koji VMA radi kako bi se pripremila za ebolu", rekao je Nožić.

Prema njegovim rečima, priprema za borbu protiv te bolesti podrazumeva i psihološki rad sa zdravstvenim osobljem.

"Podrazumeva i psihilošku pripremu zdravstvenog osoblja, imajući u vidu to da je veliki broj zdravstvenih radnika u zapadnoj Africi podlegao eboli. Išli smo po principu dobrovoljnosti, i imali smo maltene stoprocentni odziv", istakao je Nožić.

Načelnik Klinike za infektivne bolesti VMA je poručio da u Srbiji nema pacijenata obolelih od ebole, ali da ima onih koji se nalaze pod nadzorom.

"Nadzor znači da je neko bio u Africi pa sedi kod kuće i javlja se ako mu nije dobro. Za sada nema sumnje na bolesne, nadam se da neće biti, ali ako bude, mi smo spremni", poručio je Nožić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nožić: VMA spremna za pojavu ebole

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Okt.2014

U Srbiji nema pacijenata zaraženih ebolom, ali ukoliko se ta bolest pojavi Vojnomedicinska akademija u Beogradu je spremna da se suoči sa tom teškom zarazom, izjavio je danas načelnik Klinike za infektivne bolesti VMA pukovnik Darko Nožić...Nožić je, u izjavi novinarima na VMA, poručio da je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.