Izvor: Nezavisne Novine, 24.Nov.2016, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen Pravilnik o kontroli i cijeni lijekova u BiH

SARAJEVO - Vijeće ministara BiH usvojilo je danas pravilnik o kontroli i cijeni lijekova u BiH i on bi trebao stupiti na snagu krajem januara ili početkom februara naredne godine.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH kazao je da je jednoglasno usvojen Pravilnik, te da je, nakon što je Stručno vijeće Agencije za kontrolu lijekova i medicinskih pomagala BiH 4.novembra ove godine dalo mišljenje na pregled Pravilnika o načinu kontrole i cijene lijekova, a što je u >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << skladu sa Zakonom o lijekovima, direktor Agencije za lijekove uputio je taj pravilnik na mišljenje Uredu za zakonodavstvo, Ministarstvu civilnih poslova i Ministarstvu pravde, i nakon što je dobio pozitivan odgovor, danas je Vijeće ministara jednoglasno usvojilo taj pravilnik.

„Mogu reći da je to dobra vijest za naše građane, jer će ovim značajno pojeftiniti lijekovi u BiH. Dobra je to vijest i za naše vlade i fondove koji će moći uštedjeti značajna finansijska sredstva“, rekao je Osmanović.

Aleksandar Zolak, dirketor Agencije za kontrolu lijekova i medicinskih pomagala BIH rekao je da je BiH danas više država, nego što je bila prije, jer je uradila ono što sve ozibljne države i čine.

„Stavila je pod kontrolu cijene lijekova u BiH i na taj način će ostvariti značajne uštede, a stavila je i do znanja da su interesi građana ispred interesa farmaceutskih kompanija, bilo one domaće ili strane“, rekao je Zolak.

Govoreći o efektima kazao je da će oni biti na godišnjem nivou otprilike 10 posto onog dijela tržišta lijekova koji spada pod uticaj ovoga pravilnika, a to tržište se procijenjuje na pola milijarde KM.

„To znači da će godišnje u budžetima fondova i kliničkih centara i zdravstvenih ustanova primarno ostajati nekih 50 miliona KM“, rekao je Zolak.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vijeće ministara: Od 1. februara 2017. niže cijene lijekova u BiH

Izvor: Cafe.ba, 24.Nov.2016

Vijeće ministara BiH jednoglasno je donijelo Pravilnik o načinu kontrole cijena lijekova, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u Bosni i Hercegovini u cilju smanjivanja cijena lijekova u Bosni i Hercegovini

Nastavak na Cafe.ba...

Konačno jeftiniji lijekovi za građane

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Nov.2016

SARAJEVO - Građani BiH krajem januara ili početkom februara naredne godine imaće jeftinije lijekove...Time će, kako je objasnio Aleksandar Zolak, direktor državne Agencije za kontrolu lijekova i medicinskih pomagala, BiH uštedjeti 50 miliona KM, koji će biti raspoređeni zavodima, kliničkim centrima...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.