Uspesi i previranja na svetskoj modnoj sceni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Dec.2012, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspesi i previranja na svetskoj modnoj sceni

PARIZ -

Protekla godina obeležena je značajnim modnim događaima- revijama i izložbama širom sveta, na kojima su dominirali napoznatiji kreatori, a došlo je i do nekih smena na rukovodećim mestima u velikim modnim kućama.

Kao posebno veliki modni događaj, francuski list "Le Mond" izdvojio je izložbu, koju je priredio je Metropoliten muzej u Njojorku, na kojoj je suočio dva velika italijanska stila - "Pradu i Skiapareli", koji su na distanci već 60 godina. Kako se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << navodi "preko njihovih sličnosti i razlika moglo se doći do same genetike mode".

List je posebno ukazao na modne događaje, koji su označili stvaranje novih veza između mode i politike, kao kada je moćna direktorka američkog magazina "Vog" Ana Vintur, organizovala večeru u korist fondova za reizbor Baraka Obame.

U istu kategoriju spada i prva revija Edija Slimana, novog kreativnog direktora "Sen Lorana", na kojoj se pojavila životna saputnica francuskog predesnika Valeri Trirveler.

Ta revija je oživela uspomenu na kolekciju Riv Goš, koju je kreirao Iv Sen-Loran 1968. godine.

Kuća "Dior" je pronašla novog kreatora, Belgijanca Rafa Simona, koji je postavio osnove novog stila te kuće - pročišćene linije, suptilno krivudave koje daju novi moderan izraz liniji, koju je ustanovio osnivač.

Posle velike krize kuće "Balansiaga", koju je izazvao odlazak dizajnera Nikolasa Geskiera, posle 15 godina rada na identitetu brenda takozvanog intelo-šik stila, za novog art direktora imenovan je mladi Amerikanac Aleksandar Vang. Njegov urbani, rok stil, doneo je toj kući sasvim novi pravac.

Legendarna ličnost iz sveta mode, Diana Vreland, novinar i modni urednik, nekada glavna urednica američkog "Voga", dobila je dokumentarni film o svom životu i radu, prvi put prikazan u oktobru.

Za nju se smatra da je bila jedna od glavnih kreatora modnog ukusa u 20. veku, odnosno ikona koja je promenila modni svet.

Izraelski modni kreator Alber Elbaz rođen u Maroku, poznat po svojim romantičnim kreacijama, obeležio je modnom revijom 10 godina na čelu francuske modne kuće "Lanvin".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Šta je obeležilo modu u 2012?

Izvor: B92, 24.Dec.2012

Protekla godina obeležena je značajnim modnim događajima, revijama i izložbama širom sveta, na kojima su dominirali napoznatiji kreatori, a došlo je i do nekih smena na rukovodećim mestima u velikim modnim kućama...Kao posebno veliki modni događaj, francuski list „Le Mond“ izdvojio je izložbu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.