U utorak o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Maj.2015, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U utorak o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku

Skupština Srbije započeće u utorak, 5. maja, novu sednicu, na kojoj će poslanici, pored ostalog, debatovati o predloženom zakonu o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku.

Taj akt je prva tačka dnevnog reda nove, šeste sednice prolećnog zasedanja, a njime se u celini uređuju pravna sredstva kojima se štiti pravo na suđenje u razumnom roku.

Vlada Srbije, koja je predložila zakon, navela je u obrazloženju da je Srbija pred Evropskim sudom za ljudska prava >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << izgubila mnoge sporove zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, zbog čega je, kao osnovni cilj predloženog zakona, postavila da se predvide delotvorna pravna sredstva koja bi omogućila zaštitu ustavnog prava na suđenje u razumnom roku.

Zaštita se sastoji od kumulacije dve vrste pravnih sredstava sredstava koja teže ubrzanju postupka (prigovor i žalba) i zahteva za pravično zadovoljenje.

Cilj zakona je i da se sudovima omogući fleksibilnost u odlučivanju o pravnim sredstvima kojima se štiti pravo na suđenje u razumnom roku, budući da predloženi zakon sadrži usmerenja za sudove koja obavezno uzimaju u obzir u odlučivanju, nazvana "Merila za ocenu trajanja suđenja u razumnom roku".

Time se lista ne iscrpljuje, jer je suodovima dato pravo da, osim određenih, primene i druga merila, shodno okolnostima konkretnog slučaja, piše u obrazloženju predloga zakona.

Poslanici će na novoj sednici razmatrati i dopune Zakona o sudijama, izmene Zakona o privatnom obezbeđenju, kao i o ratifikaciji nekoliko sporazuma i dokumenata. Reč je o sporazumima Srbije i Rusije o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka i Srbije i Albanije o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola, kao i potvrđivanju Protokola broj 15 kojim se menja Konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.