Tri najveća IT izuma 2014. godine

Izvor: Mondo, 23.Nov.2014, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri najveća IT izuma 2014. godine

"TIME" je objavio godišnju listu 25 najznačajnijih izuma, među kojima su samo tri iz IT sektora.

Prvo, moramo da primetimo da, nažalost, nijedan od ova tri izuma, koja su dospela na godišnju listu "TIME" magazina nije moguće kupiti u Srbiji. Zapravo, jedan još uvek ne može da se kupi nigde, ali verujemo da ćemo i na njega čekati dugo, baš kao što smo na iPhone ili AppStore, koji još uvek nije otvorio vrata u Srbiji.

Sve detalje o tri značajna izuma >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dobićete klikom na njihovo ime, odnosno naslov.

Apple Watch

TIME:"Ovaj gedžet u potpunosti redefiniše kompjuter, stavljajući ga oko zgloba koristeći novi interfejs, kao kombinaciju displeja osetljivog na dodir i klasičnih tastera časovnika".

MONDO:Četvrtasto telo, zaobljene ivice, kružan meni i vrlo kvalitetni materijali, uključujući čelik, metal, kožu i safirno staklo odlike su novog i prvog Apple Watch sata. U prodaji će biti veliki broj modela, uključujući sportsku ediciju i različite boje narukvica i pozlaćeno kućište sa 18 karata. Direktor Apple kompanije naziva Apple Watch "ultimativnim priborom za zdravlje i fitnes" koji nudi nove opcije za komunikaciju sa zgloba korisnika. Osim što je to "satna" verzija iPod muzičkog i video plejera, ima i mogućnost "digitalne krune", kako se opcija zumiranja i umanjenja prikaza na satu zove. To je i jedna od njegovih karakteristika drugačijih u odnosu na konkurentske modele. Apple Watch pojaviće se u prodaji tek od 2015. godine i koštaće od 400 do 5.000 dolara.

Foto: Promo. Surface Pro 3.

Surface Pro 3

TIME: "Microsoftova mašina u formu tableta od 12 inča spakovala je snagu jakog laptopa".

MONDO: Microsoftov tablet je prvi na svetu tanak svega 9.1 milimetar i sa težinom od 800 grama, koji u sebi donosi poslednju Haswell Intel seriju procesora. Osim sjajnog hardvera Microsoft Surface Pro 3 donosi i USB 3.0 priključak, Mini Display port i microSD proširenje za kartice do 128 GB. Tableti su opremljeni sa dve autofokus kamere Full HD video snimanja, prednjim stereo zvučnicima, displejom osetljivim na pritisak i olovkom, ali i novim tipom tastature na preklop u boji (Type Cover) i poleđinskim držačem koji može da se postavi u gotovo bilo koji položaj i ima "mehanički" hod. Ni tamo, a ni ovde, odnosno niti je tablet, niti je laptop, Surface Pro tri ima 12 inča displej, rezolucije 2.160 x 1.440 piksela, izuzetno je lagan za ono što u sebi nosi i dostupan je u pet verzija:

- Core i3, 4 GB RAM, 64 GB interne,  $799

- Core i5, 4 GB RAM, 128 GB interne, $999

- Core i5, 8 GB RAM, 256 GB interne, $1299

- Core i7, 8 GB RAM, 256 GB interne, $1549 i

- Core i7, 8 GB RAM, 512 GB interne, $1949.

Foto: Marko Čavić/MONDO portal. EKSKLUZIVA! EKSKLUZIVA! :) BlackPhone!

BlackPhone

TIME: "Gotovo polovina američkog stanovništva oseća se nezaštićeno kada je njihova privatnost u pitanju. Ovaj smartfon to bi mogao da promeni".

MONDO: Blackphone je zasnovan na Android operativnom sistemu, ali mu je dodata PrivateOS nadogradnja, koja ga čini bezbednim za komunikaciju. Na njegovom razvoju radili su mnogobrojni programeri, kriptografi, stručnjaci za bezbednost i eksperti za zaštitu privatnosti iz celog sveta. Kompanije Silent Circle i Geeksphone tvrde da je to jedini telefon koji vam omogućava da u potpunosti kontrolišete svoju privatnost i zaštite se od svega onoga što bi moglo da je ugrozi.

Ovakav smartfon ima mogućnost pozivanja i prijema poziva, razmene poruka, video četovanja, preuzimanja i slanja fajlova bez skladištenja bilo koje informacije na samom telefonu i korišćenje sigurna VPN konekcije.

Pratite nas i na Facebooku i pogledajte galeriju slika najznačajnijih izuma 2014.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.