Tači kao Rama: Svi Albanci živeće u jednoj državi, ako EU zatvori vrata Kosovu

Izvor: Vesti-online.com, 19.Apr.2017, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači kao Rama: Svi Albanci živeće u jednoj državi, ako EU zatvori vrata Kosovu

Ukoliko EU zatvori vrata Kosovu, "svi Albanci regiona živeće u jednoj jedinstvenoj državi kako bi se nastavilo dalje sa integracijom u evropsku porodicu", tvrdi kosovski predsednik Hašim Tači u izjavi za radio Slobodna Evropa.

RSE navodi da je Tačijeva izjava stigla dan nakon što je premijer Albanije Edi Rama rekao da je, ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << evropska perspektiva prema Zapadnom Balkanu izbledi, moguće da dođe do ujedinjenja Kosova i Albanije.

Navodi se da je Tači, "ne želeći da komentariše tuđa mišljenja", u izjavi za RSE je kazao da "EU trenutno u odnosu sa Kosovom i Zapadnim Balkanom nema nikakvu viziju za integraciju ili proširenje".

- Ovo kašnjenje, ovaj zastoj i nepostojanje vizije za Zapadni Balkan, na žalost, koriste ideologije i neevropske zemlje i zemlje koje nisu u evroatlantskom duhu - smatra on.

On kaže da će "ako EU nastavi sa ovim zastojem i nejasnim pristupom onda, naravno, svaka zemlja da donese odluku o svojoj budućnosti, o svojoj sigurnoj budućnosti koja vodi i prema nacionalnoj perspektivi".

- Ali mi želimo da gradimo multietničke države - tvrdi Tači.

On je dodao da su na Kosovu "frustrirani Evropskom unijom zbog blokade, kazne i nepravde koja se čini nad njima u procesu liberalizacije viza".

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da, ako perspektiva za članstvo zapadnog Balkana u EU nastavi da bledi, ne može da se isključi ujedinjenje njegove zemlje i Kosova.

On je, u intervjuu za briselski "Politiko", kazao da neki albanski nacionalisti žele da vide Albaniju ujedinjenu sa Kosovom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.