Tači hoće na Brnjak i Jarinje

Izvor: RTS, 07.Sep.2011, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači hoće na Brnjak i Jarinje

Borislav Stefanović, posle najave Tačija da će narednog petka postaviti prištinske carinike na Jarinje i Brnjak, poručio da će Srbija učiniti sve da tu akciju onemogući.

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da će država Srbija, kao i njeni građani, učiniti sve da onemoguće jednostranu akciju raspoređivanja kosovskih carinika na prelaze Brnjak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Jarinje, koje je Priština najavila za 16. septembar.

Kosovski premijer Hašim Tači najavio je da će sporazum sa Beogradom o carinskim pečatima početi da se sprovodi od 16. septembra.

Tači je na sednici vlade rekao da se pripreme za primenu sporazuma privode kraju, a da će to značiti lociranje kosovskih carinika, granične policije i pripadnika Euleksa na punktove 1 i 31, kod Jarinja i Brnjaka.

Tači je najavio i borbu protiv organizovanog kriminala na severu Kosova.

Stefanović je u izjavi Tanjugu istakao da je najava te akcije od strane kosovskog premijera Hašima Tačija potpuno neprihvatljiva i dodao da će Srbija učiniti sve da dobije podršku međunarodne zajednice u suprotstavljanju takvom potezu.

"Takvo ponašanje i takav akt potpuno su neprihvatljivi. Koristimo ovu priliku da zatražimo, pre svega od međunarodne zajednice da onemogući takvo štetno jednostrano delovanje Vlade u Prištini koje ima za cilj da preuzme sever Kosova i Metohije i promeni dugoročno etničku strukturu u tom delu pokrajine", rekao je Stefanović.

Upitan da li će kontaktirati posrednika EU u dijalogu Roberta Kupera, Stefanović je rekao da je to već učinjeno.

"U stalnoj smo komunikaciji sa Kforom i EU i insitiriamo na deblokadi alternativnih prelaza od strane Kfora, onemogućavanju Prištine da preuzme jednostrane korake i dovede takozvane carinike Kosova na prelaze, dok ne nađemo trajno sistemsko rešenje za ove prelaze, kao i za pitanje severa Kosova i Methoije", rekao je Stefanović.

Na pitanje da li je dobio neko uvereavanje iz međunarodne zajednice da će akcija Prištine najavljana za 16. septembar biti sprečena, Stefanović je odgovorio da uveravanje postoji samo u smilsu da "bilo kakvi jednostrani potezi ne doprinose miru i strabilnosti".

"Očigledno je da ni u međunarodnoj zajednici ne postoji puno jedinstvo oko adekvatnog odgovora na najave iz Prištine. Na nama je da pokušamo da mirnim, diplomatskim i demokratskim sredstvima taj pokušaj onemogućimo i dobijemo podršku i međunarodne zajednice u suprostavljanju takvom potezu", izjavio je Stefanović.

Šef beogradskog tima je ponovio da jednostrane aktivnosti ni u kom slučaju neće doprineti stabilnosti i miru i naglasio da će država Srbija i njeni građani morati da ulože velike napore da se sačuva dijalog kao jedini način rešavanja problema koji postoje.

"A istovremeno, da sačuvamo i mir zato što odgovor građana i Republike Srbije treba da bude odgovor sloge, jedinstva i mira. U ovoj situaciji treba mudro reagovati i nikako ne dozvoliti da laka rešenja i rešenja koja dozvoljavaju bilo kakve emotivne i nasilne akcije uzmu primat u odnosu na racionalno rasuđivanje", podvukao šef pregovaračkog tima Beograda.

Stefanović je rekao da se nada da Vlada u Prištini neće posegnuti za jednostranim delovanjem i provokacijom koja, kako je rekao, može trajno da naruši ionako krhku stabilnost na KiM.

Komentarišući najavu Tačija da će krenuti u akciju borbe protiv organizovanog kriminala na severu KiM, šef tima Beograda je naglasio da je to još jedan od neprimernih pokušaja pravdanja aktivnosti Prištine i da bi pre trebalo da se pozabave kriminalom južno od Ibra.

"Mislim da bi trebalo da se pozabave organizovanim kriminalom južno od Ibra, a država Srbija kao i građani na severu, koji nisu krimnialci, što odgovorno tvrdim, učiniće sve da i mi damo doprinos toj borbi", rekao je Stefanović.

"To ne može biti opravdanje za ovakve jednostrane aktivnosti koje vode krajnjem poremećaju inače nestabilne situacije", zaključio je šef beogradskog pregovaračkog tima.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Jarinje

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dogovor o carinskom pečatu na snazi od 16. septembra

Izvor: Vesti-online.com, 07.Sep.2011

Kosovski premijer Hašim Tači najavio je da će sporazum sa Beogradom o carinskim pečatima početi da se sprovodi od 16. septembra...Tači je na sednici vlade kazao da će, što se tiče severa Kosova, to značiti lociranje kosovskih carinika, granične policije i pripadnika Euleksa na punktove 1 i...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.