Sve popularnija hrono ishrana

Izvor: RTS, 24.Okt.2016, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve popularnija hrono ishrana

U Oktobru, posebno se govori o hrani, jer je čitav mesec posvećen pravilnoj ishrani. U poslednje vreme, sve je popularnije hrono pecivo, koje je prema rečima onih koji ga proizvode, zdravije i pomaže pri mršavaljenju.
Na policama u šabačkim pekara, sve je više peciva koje se pravi od različitih vrsta brašna i semenki. Ivana Miajlović uvek je želela da se hrani zdravo, a hrono pecivo joj je kaže, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pored toga, donelo i zaradu.

"Hrono pecivo se razlikuje od belog peciva po tome što ne sadrži šećer, ne sadrži kvasac, i pravi se od specijalnih vrsta brašna, kao što su raž, ječam, heljda, ovas, spelta, ne sadrži pšenično brašno, proizvodnja je zahtevna, sam proces fermenatcije testa traje jako dugo i sve se ručno mesi", kaže Ivana Miajlović iz Šapca.
Iako je, kako kažu proizvođači, ovo pecivo zdravije i hranjivije, u odnosu na druge pekarske proizvode, za mnoge Šapčane, ono je preskupo.
"Sto dinara, ovolicna kiflica, ne mogu toliko da dam.  U pekarama kupujem ono što volim da jedem, i što mi se svidja, ne vodim uopšte računa šta se nalazi unutra. Ja većinom mesim peciva. Jako je skupo pevico, vi kad uzmete jednu pogačicu koja je 30 dinara, a vekna hleba je 35 - 40 dinara, mnogo skupo", kažu Šapčani.
Pravilna ishrana ne isključuje nijedan proizvod, tvrde stručnjaci. Saglasni su i da je zbog nedostatka vremena, pecivo najednostavniji obrok.
"Masti daju ukus hrani, i ono što nas goji kad je pecivo u pitanju to je zapravo masnoća koja se dodaje tim pecivima, koja god je to vrsta, pa sad i hrono. Gram masnoće je gram masnoće, da li je to hladno ceđeno maslinovo ulje, ili je svinjska mast ili goveđi loj, to jednako goji", kaže dr Snežana Panić, subspecijalista za ishranu Zavoda za Javno zdravlje Šabac.
Stručnjaci dodaju i da svaka namirnica u određenim situacijama može biti jednako štetna i korisna, zbog čega preporučuju umerenost u konzumiranju.
rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.