Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Mar.2015, 08:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud u Hagu pokreće istragu o zločinima u Gazi

Međunarodni krivični sud u Hagu pokrenuo je preliminarnu istragu zbog navodnih izraelskih zločina i aktivnosti naseljavanja na palestinskom teritoriju, javljaju agencije.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat je potvrdio kako je taj sud također pokrenuo istragu zbog ratnih zločina koje je Izrael navodno počinio tokom posljednje ofenzive na Pojas Gaze.

Prema njegovim riječima, Palestina se može priključiti u 523 organizacije i međunarodna sporazuma i protokola.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << />
Ranije je i izaslanik Ujedinjenih naroda Makarim Wibisono pozvao Izrael da istraži ubistva više od 1.500 palestinskih civila, uključujući trećinu djece, tokom rata u Pojasu Gaze prošlog ljeta i da rezultate istrage objavi.

U međuvremenu u Hagu se pripremaju za službenu proslavu primanja Palestine kao 123 članice Suda što će se dogoditi u srijedu.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Krivični sud u Hagu otvara istragu o zločinima u Gazi

Izvor: SandzakPress.net, 31.Mar.2015

Svijet – Međunarodni kazneni sud u Haagu pokrenuo je preliminarnu istragu zbog navodnih izraelskih zločina i aktivnosti naseljavanja na palestinskom teritoriju, prenose agencije. Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat je potvrdio kako je taj sud također pokrenuo istragu zbog ratnih zločina...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.