Stranci spremniji da usvoje dete sa smetnjama u razvoju

Izvor: B92, 13.Sep.2016, 20:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranci spremniji da usvoje dete sa smetnjama u razvoju

U Srbiji se porodice retko odlučuju da usvoje dete sa smetnjama u razvoju. Zbog toga ova deca novu porodicu i dom češće pronađu u inostranstvu.

U poslednjih deset godina više od 140 mališana usvojile su porodice iz Amerike i skandinavskih zemalja.

Deca koja imaju teže i lakše smetnje u razvoju i nemaju roditelje čekaju na novu porodicu i dom. Ipak, roditelji u Srbiji ređe se opredeljuju da usvoje dete sa razvojnim problemom.

"Ja moram da kažem da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je vrlo mali i simboličan broj takve dece koja idu u naše porodice i to iz različitih razloga. Između ostalog i zbog toga što uglavnom za usvojenje kod nas se javljaju pojedicni i porodice koje nemaju svog poroda i cija je želja da ako već usvoje dete to dete bude zdravstveno dobro", kazao je Zoran Milačič, direktor Zavoda za decu bez roditeljskog staranja.

Iz tog razloga deca iz ustanove u Zvečanskoj ulici novu porodicu i dom, češće pronađu u inostranstvu, posebno Americi i skandinavskim zemljama.

"Procedura međunarodnog usvojenja započinje odlukom centra za socijalni rad koji donosi dokument koji se zove zaključak o podobnosti za međunarodno usvojenje, koji onda dostavlja ministarstvu koje onda registruje promenu statusa deteta. Uvek se radi o deci koja su registrovana kao deca podobna za usvojednje ali domaće, i tim dokumentom dobijemo informaciju da su deca podobna za međunarodno usvojenje", navodi Slobodan Popović iz Ministarstva za socijalna pitanja.

Za odlazak deteta iz ustanove u Zvečanskoj, ali i pri adaptaciji na novu porodicu, potreban je period pripreme i za dete i za buduće roditelje .

"Ono što jeste naša uloga i naša funkcija da u tom periodu pipremnom pomognemo toj porodici koja je opredeljena i koja je dobila sertifikat od naše države da može da usvoji dete iz naše zemlje, da im omogućimo da se upoznaju bolje sa navikama deteta da upoznaju sve njegove i zdravstvene priče i eventualno probleme koje ima i evenualno status intelektualnog potencijala", dodaje Popović.

Sva deca koja su usvojena u inostranstvu prate se dve godine, a agencija ili centar za socijalni rad preko kojih je realizovano usvojenje dužni su da svakih šest meseci šalju izveštaje o razvoju, zivotu i napretku deteta.

Od početka godine više od sedamdesetoro dece otišlo je na usvojenje, a najviše dece usvojeno je 2014.godine,1 74 domaća i vise od 20 međunarodnih.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Stranci spremniji da usvoje dijete sa smetnjama u razvoju

Izvor: Cafe.ba, 13.Sep.2016

U Srbiji se porodice rijetko odlučuju da usvoje dijete sa smetnjama u razvoju. Zbog toga ova djeca novu porodicu i dom češće pronađu u inostranstvu.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.