Štrajk i protest medicinara

Izvor: RTS, 19.Apr.2012, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk i protest medicinara

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije protestovao na Trgu Nikole Pašića, zbog lošeg materijalnog položaja. Ministar Zoran Stanković rekao okupljenima da je većina njihovih zahteva praktično ispunjena. Štrajk ipak nastavljen.

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije održao je danas protest na Trgu Nikole Pašića, zahtevajući poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih, a okupljenima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se obratio i ministar Zoran Stanković, istakavši da je većina njihovih zahteva već ispunjena.

U svojim zahtevima, predstavnici tog sindikata su zatražili potpisivanje kolektivnog ugovora za sve zaposlene u zdravstvu na teritoriji Republike, kao i izmenu Uredbe o koeficijentima za obračun plata.

"Medicinski radnici ne mogu da žive od svoje plate, a čak 70 procenata zaposlenih u zdravstvu ima platu manju od proseka u Srbiji. Iz ministarstva zdravlja izlaze neustavna uputstva što smo i dokazali pred Ustavnim sudom", poručila je predsednica pokrajinskog odbora tog sindikata za Vojvodinu Dunja Civrić.

Ministar zdravlja Stanković je rekao okupljenima da je većina zahteva sindikalaca usvojena, kao i da neće biti smanjenja plata zaposlenima, što je jedan od zahteva štrajkača.

"Plate neće biti smanjivane nikome ko ispuni normu, a ako je neko prebaci dobiće adekvatno povećanje. Nećemo dopustiti da doktor koji ima dve operacije i doktor koji izvrši 200 intervencija imaju istu platu", kazao je Stanković okupljenima.

On je naglasio da resorno ministarstvo duguje 840 miliona evra, a da uprkos tome zdravstveni radnici dobijaju redovno plate, a isplaćivane su i jubilarne nagrade.

Stomatolozima, kojima do sada nisu isplaćivane jubilarne nagrade prema zakonu iz 2006. godine, biće isplaćene nakon izmene i dorade Zakona, kazao je Stanković.

Članovi Sindikata lekara i farmaceuta Srbije nastavili su danas štrajk uz poštovanje minimuma procesa rada, koji podrazumeva ukazivanje lekarske pomoći trudnicama, deci, starijim ugroženim licima i hitnim slučajevima.
Pogledaj vesti o: Zoran Stanković

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.