Sto godina teškog života bake Ester

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sto godina teškog života bake Ester

ČOKA - Ester Bera iz Čoke koja je, kako sama kaže, od mladosti teško radila prvo u fabrici lanaca, a potom kao spremačica kod imućnijih porodica, proslavila je 100. rođendan.

Ester, koja danas živi sa ćerkom Marijom i zetom Jankom Bujak u Čoki, žali što je morala da se preseli iz kuće u Rit majuru, gde je, kako kaže, "sve žitelje, ni krive ni dužne, njihova firma ostavila devet meseci bez struje i vode".

Pedesetih godina zaposlila se u Poljoprivrednom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gazdinstvu „Rit", gde je šila vreće i radila kao baštovanka. Od preduzeća je dobila stan u industrijskom naselju Rit majur, a zbog dugova firme, stotu godinu života ušla je živeći bez struje i vode. "Sramota je šta su nam uradili!"

Kako piše "Blic", stanari su svoje obaveze ispunjavali uplatama na blagajni preduzeća jer su imali interna električna brojila. Oni tvrde da „Rit" novac nije uplaćivao Elektrodistribuciji pa je zato čitavo naselje bilo bez struje do odlaska u stečaj.

"Zahvaljujem se Bogu i Bogorodici što sam preživela sve ove godine u zdravlju. Mada, još uvek na mogu da odlučim da li su sve ove godine poklon, ili kazna", kaže Ester.

Ester kaže da, kada je hrana u pitanju, nikada za svojih sto godina nije bila probirač, da je od rane mladosti puno radila i da voli da joj dan započne čašicom dobre domaće rakije, a da danas najviše voli da jede mlečne proizvode. "Život je lep, ali me nije štedeo, a godine su, nećete mi verovati, brzo prošle", kaže najstarija Čokanka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Teško živela sto godina

Izvor: Blic, 03.Jul.2008, 13:37

ČOKA - Ester Bera najstarija je Čokanka, pošto je proslavila 100. rođendan. Kako kaže, od mladosti je teško radila, prvo u fabrici lanaca, potom kao spremačica kod imućnijih porodica. Pedesetih godina zaposlila se u Poljoprivrednom gazdinstvu „Rit", gde je šila vreće i radila kao baštovanka....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.