Stefanović: Vlast dužna da kaže istinu o sporazumu

Izvor: Blic, 24.Apr.2013, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Vlast dužna da kaže istinu o sporazumu

Bivši šef pregovaračkog tima Beograda u pregovorima sa Prištinom Borko Stefanović ponovio je u Subotici stav Demokratske stranke (DS) da će podržati sporazum psotignut u Briselu, ali da će insistirati da vlast objasni zašto je dovela Srbiju u situaciju da ne može da se postigne bolji sporazum.

"Vlast je dužna da gradjanima kaže istinu o sporazumu sa Prištinom'', istakao je Stefanović koji je poslanik DS u Skupštini Srbije.

Prilikom sinoćne posete Subotici, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Stefanović je izjavio novinarima da se postavlja pitanje zašto je ova vlast ''nekopetentnom i nestručnom politikom'' dovela Srbiju u situaciju da ''ne može da nadje bolji sporazum od ovoga koji je parafiran''.

Prema njegovom mišljenju, predstavnici vlasti su napravili jako mnogo grešaka i veoma su neozbiljno pristupili svemu ovome''.

''Naša je dužnost da ih nateramo da gradjanima kažu istinu i da objasne da ovaj sporazum jeste dovodjenje Srbije na ivicu ambisa, od koje se traži da kaže da li će zakoračiti u ambis ili ne'',rekao je Stefanović.

Stefanović je ocenio, medjutim, da sporazum ''kakav je – takav je'', mora da se prihvati, jer bi ianče sve ''bilo još gore''.

Neprihvatanje ovog sporazuma omogućilo bi Hašimu Tačiju da ''iskoristi silu protiv Srba na Kosovu i Metohiji, a izolovalo bi Srbiju i skrenulo sa evropskih integracija, ocenio je Stefanović.

Bivši šsef pregovaračkog tima ističe, da je vlast takodje ''dužna da kaže gradjanima da su ukinuli institucije države Srbije na Kosovu i Metohiji i da su uveli institucije Prištine na sever Kosova, njihove zakone, izbor sudija, policajaca i svega ostalog''.

Prema njegovom mišljenju, bilo bi fer da ''vlast kaže gradjanima da su ovim sporazumom na neki način, de fakto, priznali nezavisnost Kosova” .

On takodje smatra da je puno prilika propušteno u poslednjih nekoliko decenija'', ali da dok je prethodna vlast vodila pregovore razgovaralo se o tehničkim pitanjima što je očuvalo naš nacionalni interes i ustav.

''Ova vlast je žurila da razgovara o krupnim temama, na najvišem nivou, misleći da će moći sa Albancima da razgovaraju o statusu Kosova, što je nemoguće, jer oni imaju svoje, a mi svoje vidjenje, tako da je bilo iluzorno očekivati da tu može doći do nekog dogovora'', rekao je Stefanović.

On je zamerio i da nije ništa dogovoreno vezano za crkve, manastire, povratak proteranih, imovinu, nestale i druge strvari koje muče ljude koji su prinudjeni da napuste svoje domove.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Borko Stefanović: Kakav je - takav je, Sporazum mora da se prihvati

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2013

Bivši šef pregovaračkog tima Beograda u pregovorima sa Prištinom Borko Stefanović ponovio je u Subotici stav Demokratske stranke (DS) da će podržati sporazum postignut u Briselu, ali da će insistirati da vlast objasni zašto je dovela Srbiju u situaciju da ne može da se postigne bolji sporazum.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.