Šta su sve državnici dobili na poklon: Kamile, tepihe, portrete, šoljice...

Izvor: Blic, 12.Apr.2014, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta su sve državnici dobili na poklon: Kamile, tepihe, portrete, šoljice...

Političari su tokom 2013. dobili razne poklone, od figurica kamila, preko ručno rađenih tepiha, do portreta.

Aleksandar Vučić je tokom 2013. dobio dva poklona, oba iz Emirata, vredna samo 1.200 dinara. Princ prestolonaslednik i šeik UAE Muhamed bin Zajed darovao je Vučiću, vicepremijeru i svom prijatelju, sliku sa motivima UAE. Iako je poklon stigao iz bogatih Emirata, njegova vrednost je i više nego simbolična - tek 800 dinara.

I drugi dar, figura kamile od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << plastike, koji je stigao od direktora kompanije EARTH Al Huseina, ima simboličnu vrednost od svega 400 dinara.

Za razliku od Vučića, u predsedničku rezidenciju u 2013. stiglo je 115 poklona.

Tomislav Nikolić je prilikom posete Bin Zajeda dobio kraljevski ručno rađeni tepih, jedan od 80 iz kolekcije „Velika džamija šeika Zajeda”. Zanimljivo je i da mu je na dar Zau Tun, ambasador Mjanmarske unije, doneo dva portreta - njegov i Dragice Nikolić.

Zbog veće vrednosti, portreti će ostati u vlasništvu države.

Najvredniji pokloni premijeru Ivici Dačiću stigli su iz Rusije.

Od Dmitrija Medvedeva dobio je ulje na platnu Sergeja Tumakova, dok ga je Vladimir Putin darovao sa kompletom tanjira, dve činije i ćilibarom. Najvredniji poklon Rasim Ljajić dobio je od NIS-a , servis šoljica za čaj, a dobio je i nekoliko vrsta vina, voćnih džemova, sireva, goveđu pršutu i slatkiše.

U Agenciji za borbu protiv korupcije navode za „Blic” da funkcioneri sami određuju vrednost poklona, osim kada se radi o umetničkim slikama. Poklon mogu da zadrže ukoliko njegova vrednost ne prelazi 2.196 dinara. Velika većina ministara nije prijavila nijedan poklon.

Tomislav Nikolić: Od Šukera kristalna lopta „FIFA svetsko prvenstvo“

Svi pokloni koje je dobio Nikolić su u javnoj svojini, ali još nije procenjeno koliko oni tačno vrede. Od potpredsednika SAD Džozefa Bajdena Nikolić je dobio „Čelsi” stoni sat u drvenoj kutiji i on je jedan od retkih zapadnih funkcionera koji je srpskom predsedniku nešto poklonio. Od ministra u Vladi Maroka Nikolić je dobio ukrasni kovčeg, dok je od predsednika Hrvatskog nogometnog saveza dobio kristalnu fudbalsku loptu na postolju, na kojem je ispisano „FIFA svetsko prvenstvo, Brazil, 2013”. Najviše poklona Nikolić je dobio od turskog predsednika Abudalaha Gula - činije, set za čaj, kutiju za nakit... a u tri navrata darovao ga je i srušeni predsednik Ukrajine Viktor Janukovič.

Aleksandar Vučić: Prijatelju sliku, a Srbiji džipove

Iako je 2012. dobio samo dva poklona na konto njegovog prijateljstva sa šeikom Muhamedom bin Zajedom, država Srbija je iz Emirata tokom prošle godine dobila milionski vredna vozila.

Bin Zajed je donirao Srbiji tri blindirana džipa marke “mercedes 500 GL”, koja su procenjena na tri miliona evra.

Ivica Dačić: Poklon i od Putina

Ukupna vrednost poklona koje je dobio premijer Srbije iznosi 200.000 dinara i svi su u javnoj svojini. Ulje na platnu koje je dobio od Medvedeva vredno je 50.000 dinara, dok vrednost Putinovog poklona iznosi 20.000 dinara. Od predsednika skupštine Laosa dobio je 100 odsto srebrnu ukrasnu kutiju sa lančićem, vrednu 10.000 dinara, dok je od premijerke Slovenije Alenke Bratušek primio „slovenačkog kraljevskog konja, lipicanera, na mermernoj ploči”. Iz Japana mu je na poklon stigla keramička vaza, dok je od kolege iz Makedonije Nikole Gruevskog dobio pozlaćenu ritualnu masku u ramu, vrednu 7.000 dinara.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.