Šta je doneo sporazum sa Prištinom?

Izvor: B92, 26.Feb.2012, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je doneo sporazum sa Prištinom?

Beograd -- Srbija još nije priznala Kosovo, ali ide u susret tome posle sporazuma sa Prištinom, kaže za B92 Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Ona je dodala da posle sporazuma sa Prištinom stižu brojne najave priznanja Kosova. Biserko je, gostujući u "Utisku nedelje" TV B92, dodala da je sporazum "uvod u novu fazu regionalnih odnosa" i da je Srbiji doneo "prvu odluku o strateškom pripadanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jednom prostoru".

Biserko je rekla da je "Srbija odustala od Kosova još 1999, da još nije priznala Kosovo, ali da "srpska država nije na Kosovu". Prema njenom mišljenju, sporazum sa Prištinom povećava šanse Srbije za dobijanje statusa kandidata.

"Mislim da je to važan datum za Srbiju. Politika 'EU i Kosovo' nije donela rezultat. Ovaj sporazum je doneo," rekla je Biserko naglasivši da je ovo kraj jedne "politike lutanja".

"Odustajanje od te politike ići će fazno. Srbija još nije priznala Kosovo ali je to pitanje koje će se postavljati u budućim odnosima sa EU", kazala je Sonja Biserko i dodala da je sporazum o regionalnom predstavljanju Kosova "uvod u dalje priznanje Kosova i uvod u evropske integracije Srbije".

Jeremić: I 1244 i kandidatura

Vuk Jeremić (FoNet, arhiva)

"Odustajanje od ove politike (i EU i Kosovo) bi dovelo do lutanja, i ne samo to, dovelo bi zemlju u situaciju nesagledive opasnosti," rekao je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, gostujući u istoj emisiji TV B92. "Mi nismo menjali svoj stav, u decembru smo se suočili sa ultimatumom koji nismo bili spremni da prihvatimo. Ova Vlada neće ni za jotu promeniti svoj kurs," rekao je Jeremić dodajući da je sporazum zapravo potvrda da je državna politika "Eu i Kosovo" održiva i da će se nastaviti.

„Nastavak ovakve politike, a ne kraj, jedini je put kojim možemo da nastavimo da idemo. To je moje lično uverenje. Videćemo da li će građani dati podršku za takvu politiku na izborima", naveo je Jeremić.

On je odbacio navode da je sporazumom o regionalnom predstavljanju Kosova Srbija priznala Kosovo i kazao da je Srbija pokazala da, šta god bila cena, nije spremna da odustane od kosovske politike.

On je na konstataciju Biserkove da će sporazum omogućiti brzo nova priznanja Kosova odgovorio da "ne bi ostao ni dan na poziciji ministra spoljnih poslova da je tako nešto tačno."

Jeremić je rekao da se nada dobrim vestima iz Brisela u utorak. On je dodao da su "neke zemlje u poslednjem trenutku stavile neke rezerve, a to je pre svega Rumunija, zbog položaja vlaške manjine", ali da su u toku direktne konsultacije sa Bukureštom kako bi se nesporazumi otklonili.

On je dodao i da sve javne izjave, a pre svega sadržaj sastanka sa šefom nemačke diplomatije Gvidom Vesterveleom, ukazuju na to da će Srbija imati nemačku podršku za kandidaturu.

Biserko: Jeremić pripada proruskoj liniji

Biserko je ocenila da u vladi ima raznih struja, manje ili više proevropskih, napomenuvši da je u toj podeli Jeremić ona struja koja više vuče rusku liniju, a Borislav Stefanović, šef pregovaračkom tima - proevropsku.

Prema njenim rečima, bilo je pritisaka opozicije i drugih institucija da se kandidatura ne dobije.

Povodom pitanja o podeli i strujama u vladi, Jeremić je rekao:"Ako bi to i bilo tačno javno ne bih bio spreman da to kažem".

U vezi upozorenja ruskog amabsadora Aleksandra Konuzina da Srbija treba da izmeri koliku cenu treba da plati za nove prijatelje u EU, Jeremić je podsetio da je Rusija zemlja koja prema Srbiji ne nastupa sa pozicija ucenjivanja i podržava je.

Kandidatura Srbiju ne obavezuje ni na šta što bi je ugrozilo ili naše odnose sa nekom od zemalja, uključujući i Rusiju, dodao je on.

Za Biserkovu Konuzinova izjava predstavlja providnu i površnu izjava i neku vrstu upozorenja.

"Rusija treba da bude važan partner, to nije sporno", rekla je ona, dodavši da Srbija treba da se usredsredi na EU čiji deo želi da bude.

Povodom kandidature Srbije za predsedavajuću Generalnoj skupštini UN, Jeremić je rekao da mnogi procenjuju da Srbija ima izuzetno velike šanse.

On je dodao da Srbija nije prekršila pravila procedure, a povodom tvrdnji da ga zemlje EU neće podržati zbog "šumova" koje imaju u odnosima, Jeremić je rekao da su neke države članice EU već obavestile Srbiju da će podržati nju, a ne Litvaniju.

Postoji nervoza među onima koji su takođe za tu funkciju, dodao je on.

Za Biserkovu reč je o inicijativi koja je došla sa zakašnjenjem i da Jeremić neće imati podršku zapadnih zemalja.

Govoreći o predstojećim izborima, Jeremić je na pitanje da li bi mogao da zamisli koaliciju DS i LDP i sebe na mestu šefa diplomatije u toj kombinaciji, odgovorio: "Njihov program je Ahtisarijev plan i zato bih jako teško mogao da sebe tu da zamislim".

Na pitanje da li je moguća koalicija DS i SNS, Jeremić je odgovorio da bi na to pitanje mogao da odgovori samo ako bi znao kakav je program naprednjaka, a to, kako je rekao, malo ko zna.

Odgovarajući na pitanje ko bi, prema njegovom mišljenju, bio naslednik njegove politike - Stefanović, Čedomir Jovanović, Aleksandar Vučić ili Ivan Vejvoda i za koga bi on glasao, Jeremić je istakao: "Ja bih glasao za sebe".

Upitan ko bi bio najbolji na mestu premijera - Dragan Đilas, Vučić ili on, Jeremić je prvo šaljivo odgovorio da bi ponovo glasao za sebe, s obzirom na to da je Đilas više puta rekao da ne želi da obavlja tu funkciju, ali je potom dodao da bi bilo nespojivo vršiti funkciju premijera i predsedavajućeg GS UN.

Na pitanje o premijeru, Biserko je odgovorila da je naveći favorit Đilas.

Govoreći o izborima, ona je navela da bi želela pobedu proevropskog dela DS i očekuje da DS ponudi konkretnu politiku.

Biserko je ocenila da SNS, uprkos proevropskoj orijentaciji, ne bi bila u stanju da iznese takav program.

Na pitanje koga bi podržala za šefa diplomatije posle izbora - Jeremića, Jovanovića ili Vučića, ona je odgovorila da bi to bio Jovanović.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta je doneo sporazum sa Prištinom?

Izvor: S media, 27.Feb.2012, 01:50

Srbija još nije priznala Kosovo, ali ide u susret tome posle sporazuma sa Prištinom, rekla je večeras Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava...Jeremić: Poseta Vestervelea bila ključ za dogovor..Počinje nedelja odluke u Briselu..Stefanović: Sačuvan nacionalni interes (VIDEO)..Ona...

Nastavak na S media...

Beograd-Priština: Sporazum u stripu

Izvor: Vostok.rs, 27.Feb.2012

27.02.2012. - Beograd i Priština ozbiljno sporili da li "Tajms nju roman" ili "Helvetika bold"?..Beograd se dogovorio s Prištinom o učešću Kosova u relgionalnim forumima i požurio je to da nazove „diplomatskom pobedom Srbije". Kosovo će se sada potpisivati ispod sporazuma u svoje ime, prištinske...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.