Šta današnji klinci ne mogu na smart telefonima

Izvor: Blic, 23.Nov.2014, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta današnji klinci ne mogu na "smart" telefonima

Kako je mobilna telefonija izgledala s kraja prošlog veka u Srbiji, kad smo imali "glupe" telefone, koji su, ipak, omogućavali nešto što današnji smartfoni ne mogu? Ovako.

Ovo je tekst za sve one koji se sećaju srpske mobilne telefonije i njenih početaka, ali i za današnje klince.

Prvi da se podsete kako je sve nekad izgledalo, a ovi drugi da vide šta je prethodilo selfiju i ekranu osetljivom na dodir.

Današnji smartfon je pre 20 godina bio nezamislivo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << daleka budućnost, ali je tokom "evolucije" mogao da zadrži i nešto od ovoga:

 

Komponovanje melodija

Nokijini modeli 3210 i 3310 popularizovali su komponovanje piskutavih melodija, koje je bilo izuzetno popularno. Note su se ukucavale ručno, sa pauzama, tempom i drugim muzičkim elementima, a u telefon je moglo da se sačuva nekoliko takvih kompozicija. Na internetu ili u to vreme više u oglasima se nalazio "mali milion" prodavaca domaćih nota za kompozere.

Danas klinci iseckaju MP3 za dva minuta ili ubace celu pesmu.

Trepteće poruke

Sećate se blinkujućih čestitki i poruka koje su se prikazivale na raznim Nokia telefonima - ono kucajuće srce, čestitke za Novu godinu i slično. Danas toga u SMS-u nema. MMS je gotovo mrtav, a mejl niko i ne koristi za tako nešto. Danas se razmenjuju Viber sličice...

Šta još današnji klinci ne mogu na svojim mobilnim telefonima, pročitajte na sajtu "24 sata".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.