Izvor: Southeast European Times, 08.Nov.2009, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenački predsedik želi neobavezujući referendum

08/11/2009

LJUBLJANA, Slovenija -- Predsednik Danilo Turk rekao je u petak (6. novembar) da podržava održavanje konsultativnog referenduma u Sloveniji o sporazumu sa Hrvatskom za rešavanje otvorenih graničnih pitanja kroz arbitražu. On je dodao da bi referendum trebalo da bude održan pre nego što parlament ratifikuje sporazum.

"Sporazum je dobra osnova za rešavanje graničnog spora na osnovu drugog predloga komesara za proširenje EU Olija Reha koji uključuje komentare >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Slovenije. Međutim, pre njegove ratifikacije u parlamentu, takođe bi trebalo da bude stavljen na konsultativni refenrum da bi prošao test javnosti", rekao je Turk u intervjuu Slovenačkom javnom radiju. Glasanje koje on predlaže ne bi imalo bilo kakvu obavezujuću snagu.

Sa druge strane, opozicione stranke kažu da će prikupiti potpise za obavezujući referenum koji bi mogao dovesti do poništavanja ili blokiranja sporazuma na najmanje godinu dana . Turk je rekao u petak da će tekst sporazuma biti objavljen u svim medijima kako bi se omogućilo javnosti da se upozna sa njim. (STA, 24 Ur, Dnevnik, BTA - 07/11/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.