Šilovo opet bez struje, protest u Prilužju

Izvor: RTS, 11.Mar.2009, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šilovo opet bez struje, protest u Prilužju

Srpska sela Šilovo i Prilužje bez struje. Kosovska elektroenergetska korporacija neće da otkloni kvar na mreži. Najavili radikalizaciju protesta. Protest i Albanaca.

Posle svega 24 časa, srpskom selu Šilovo kod Gljilana ponovo je ostalo bez struje,  a Srbi iz Prilužja održali su miran protest zbog toga što ni posle 11 dana nisu dobili električnu energiju.

Srbi upozoravaju da im preti humanitarna katastrofa, a u Prilužju već nekoliko dana ne rade ni osnovna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ni srednja škola, prekinut je i rad opštine, dok se u ambulanti primaju samo hitni slučajevi.

Četiri sela u kojima žive Srbi - Prilužje i Grace u opštini Vučitrn i Babin Most i Plemetina u opštini Obilić, od prošle nedelje su bez struje.

Razlog nestašice električne energije su kvarovi na elektro-energetskoj mreži koje Kosovska-elektroenergetska korporacija ne želi da otkloni jer kako kažu u tom preduzeću, "ne intervenišu na područjima gde je obim plaćanja na nezadovoljavajućem nivou, ili gde se plaćanje uopšte ne izvršava".

Najavili radikalizaciju protesta

Zamenik predsednika opštine Vučitrn Milorad Stilić rekao je da će do petka protesti biti mirni, a da će se nakon toga, ako problem sa strujom ne bude rešen, protest radikalizovati i prema Prištini i prema Beogradu.

"Radikalizacija prema kosovskim institucijama značila bi blokadu rada kosovskih institucija u Prilužju, a prema Srbiji bilo bi to tako što ljudi najavljuju kolektivno iseljenje i organizovan odlazak u Beograd", rekao je Stilić.

Prema njegovim rečima, u protekla tri dana Prilužje je bez objašnjenja napustilo pet srpskih porodica. Naveo je da se još ne zna da li su te porodice trajno napustile selo ili dok se ne reše problemi sa strujom.

Šilovo opet bez bez struje

Srpsko selo Šilovo, koje je juče oko podneva dobilo struju posle devet dana, od sinoć je opet bez električne energije.

Život u tom selu u kome živi oko 300 porodica sa oko 1.500 Srba, zbog nestašice električne energije, obeležili su protesti meštana tokom kojih je bilo i sukoba sa pripadnicima Kosovske policijske službe (KPS).

Tokom sukoba, protekle nedelje povređeno je 14 Srba, od kojih je šest zadobilo teže povrede, a KPS je saopštio da je povređeno i pet policajaca.

Nedostatak električne energije u određenim oblastima Kosova prouzrokovan je kvarovima na distributivnoj mreži i Kosovska elektro korporacija (KEK) ne primenjuje kolektivna isključenja, saopšteno je iz tog preduzeća.

U njemu je istaknuto da stanovništvo na Kosovu i Metohiji od 1999. godine duguje oko 360 miliona evra na ime neplaćenog duga za električnu energiju.

Četiri sela u kojima žive Srbi - Prilužje i Grace u opštini Vučitrn i Babin Most i Plemetina u opštini Obilić, od prošle nedelje su bez struje.



I Albanci protestovali


Više stotina Albanaca iz sela Stanovce kod Prilužja takođe je protestovalo zbog isključenja struje. Blokirali su magistralni put Priština-Mitrovica.

Posle kraće blokade, došli su pripadnici specijalne jedinice kosovske policije koji su upotrebom sile deblokirali put.

Demonstranti su se potom razišli, a policijski izvori su naveli da je pet Albanaca privedeno.

Regionalni portparol policije Besim Hoti kazao da su policijske snage bile primorane da reaguju kako bi sprečili oko 60 lica da blokiraju saobraćajnicu Mitrovica-Priština.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi u Šilovu opet bez struje

Izvor: RTV Pink, 11.Mar.2009

. . . Četiri sela u kojima žive Srbi na Kosovu - Prilužje i Grace u opštini Vučitrn i Babin Most i Plemetina u opštini Obilić već 11 dana su bez struje, a srpsko selo Šilovo, koje je juče oko podneva dobilo struju posle devet dana, od sinoć je opet bez električne energije.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.