Savez DPS-a i stranaka manjina

Izvor: RTS, 06.Nov.2012, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savez DPS-a i stranaka manjina

Demokratska partija socijalista i stranke manjina dogovorile savez za formiranje vladajuće većine u parlamentu Crne Gore.

Stranke manjina i Demokratska partija socijalista potpisali su sporazum o postizbornom savezu. To će im omogućiti da formiraju vladajuću većinu u crnogorskom parlamentu, a potom i novu vladu. Sporazum je potpisan uoči konstitutivne sednice novog saziva Skupštine Crne Gore.

Sporazum su potpisale DPS, Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << inicijativa i Forca.

Na izborima u Crnoj Gori 14. oktobra, koalicija koju predvodi DPS dobila je najviše glasova, ali nedovoljno za ponovno osvajanje apsolutne vlasti. Zato je ključ za formiranje buduće vlade bio u rukama stranaka manjinskih naroda.

Koalicija Evropska Crna Gora osvojila je 39 poslaničnih mandata, a za formiranje vlade potrebno je 41. Podršku je zatražila od BS koja ima tri mandata, odnosno HGI i dve albanske nacionalne partije sa po jednim mandatom.

To je prvi put nakon izbora 2001. godine da koalicija, koju predvodi DPS, nije osvojila apsolutnu vlast u Crnoj Gori.

BS i HGI bili su u koaliciji koja je formirala prethodnu vladu Crne Gore. Te dve nacionalne stranke na izborima 14. oktobra odlučile su da samostalno nastupe, jer im je izborni zakon omogućava lakše sticanje poslaničkih mandata, pošto je reč o izbornim listama manjinskih naroda.

U Podgorici je za danas, 24 dana nakon parlamentarnih izbora, zakazana konstitutivna sednica Skupštine Crne Gore.

U crnogorskom parlamentu, koji ima 81 poslanika, biće tri koalicije i pet partija.

Koalicija Evropska Crna Gora osvojila je 39 mandata, Demokratski front 20, Socijalistička narodna partija devet, Pozitivna Crna Gora sedam, a Bošnjaška stranka tri mandata.

U parlamentu po jednog poslanika imaće HGI, Forca i Albanska koalicija. Iz koalicije Evropska Crna Gora ranije je najavljeno da će dosadašnji predsednik crnogorskog parlamenta i lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić biti kandidat vladajuće koalicije za šefa Skupštine i u narednom sazivu.

Ukoliko Krivokapić ponovo bude izabran za predsednika Skupštine Crne Gore to bi mu bio četvrti uzastopni mandat na toj funkciji. On je na mesto predsednika crnogorskog parlamenta prvi put stupio 2003. godine.

Ustavom je predviđeno da predsednik Crne Gore predlaže mandatara u roku od 30 dana od konstituisanja Skupštine. Skupština Crne Gore mora izabrati Vladu u narednih 90 dana.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Leskovac: Cvetanović gradonačelnik

Izvor: B92, 06.Nov.2012

Leskovac -- Lider SNS u Leskovcu Goran Cvetanović izabran je na današnjoj sednici Skupštine grada za novog gradonačelnika Leskovca, a Slobodan Kocić iz DS-a je smenjen...Cvetanović je izabran tajnim glasanjem i za njega je glasalo 47 od ukupno 75 odbornika. Vlast u Leskovcu preuzela je danas koalicija...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.