SRBIJA SLAVI DAN VOJSKE: Današnji dan 1815. bio je prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Apr.2017, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA SLAVI DAN VOJSKE: Današnji dan 1815. bio je prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske

Srbija slavi Dan vojske

Vojska Srbije danas obeležava svoj Dan, 23. april, u znak sećanja na isti datum kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske. Tog dana, na Cveti, u Takovu, na skupu viđenijih starešina doneta je odluka o početku ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti.

Posle propasti Prvog srpskog ustanka, srpski narod se našao u gorem položaju. Turci su nastavljali sa ubijanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ljudi, paljenjem sela, maltretiranjem... Mnoge srpske porodice su pobegle preko granice u Srem i Banat. Ovakva situacija je izazvala ponovno pojavljivanje hajduka, koji su i dalje održavali ratno stanje u zemlji.

Došlo je ponovo do susreta knezova koji su dobili onakvu ulogu koju su imali uoči prethodnog ustanka. Pomoću prote Mateje srpski knezovi su uputili molbe za pomoć Austriji, Rusiji i ostalim evropskim silama koje su učestvovale na Bečkom kongresu.

Odnosi između Porte i Srba su se još više zaoštrili, a Turci su i dalje nastavili sa terorom. Zbog toga, u proleće 1815. godine izbija Drugi srpski ustanak, a za vođu je izabran Miloš Obrenović. Oružani sukobi trajali su oko 4 meseca. Jedna od značajnih pobeda ustanika bila je kod Ljubića.

Oružani sukobi sa turskom vojskom nisu imale onaj intezitet i one razmere kao u Prvom ustanku. Dosta je uticala i situacija na ruskom frontu i Napoleonov poraz; postojala je mogućnost ruske intervencije na osnovu osme tačke Bukureškog ugovora, pa je Porta započela pregovore sa Srbima. Došlo je do pregovora Marašli Ali-paše i Kuršid-paše sa Milošem Obrenovićem i zaključivanja usmenog dogovora Marašli Ali-paše i Miloša.

Tako je prekinuta oružana borba, mada to nije prekinulo ustaničke borbe za ostvarenje ciljeva postavljenih 1804. i 1815. godine.

Drugi srpski ustanak je dugoročno doneo Srbiji nezavisnosto i samostalnost. Iako je početno predstavlja vojni segment srpske istorije, u kasnijem periodu su usledile diplomatske i političke aktivnosti, koje su dovele da se Srbija oslobodi vrhovne turske vlasti te Drugi srpski ustanak na određeni način predstavlja temelj za stvaranje srpske države odnosno srpske vojske.

Drugi srpski ustanak je upotrebom postojećih vojnih efektiva i organizacije vojske doveo do konačnog oslobođenja i priznavanja moderne Srbije, kao države sa punim ingerencijama i međunarodno-pravnim subjektivitetom na Berlinskom kongresu 1878. godine, a kao produkt samostalnosti srpske države usledilo je stvaranje stajaće vojske i formiranje Garde, od 76 "po stasu i ugledu" najboljih mladića iz uglednih seoskih kuća.

Kako je stvaranje stajaće vojske, od najpre "upisnika", a kasnije "soldata", prošlo neopaženo od Porte, tadašnja Narodna skupština je ozvaničila naziv "soldati". Uvode se i prvi regruti koji su ostajali u vojsci deset godina, imajući u vidu da im rok službe nije bio određen.

Stajaća vojska živela je u kasarnama i primala platu, a ustanovljene su uniforme, odnosno "mundiri".

Od petka, 21. aprila, vojnim svečanostima i polaganjem venaca i cveća na spomen-obeležja poginulim pripadnicima, u svim komandama, jedinicama i ustanovama proslavljen je Dan Vojske Srbije. Dan Vojske Srbije - 23. april, biće ove godine obeležen polaganjem venaca i cveća na Avali i u Takovu, počasnom artiljerijskom paljbom sa Kalemegdana i promenadnim defileom vojnih orkestara u Nišu i Beogradu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.