SPC želi da u Vladi Srbije bude i ministar vera

Izvor: B92, 28.Maj.2016, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC želi da u Vladi Srbije bude i ministar vera

Beograd -- Država i verske zajednice u Srbiji dobro sarađuju i njihovi uzajamni odnosi kreću se uzlaznom putanjom, pišu “Večernje novosti“.

Dosta je, međutim, pitanja koja bi morala brže da se rešavaju. Restitucija imovine, pomoć eparhijama u inostranstvu ili finansiranje crkvenih aktivnosti lakše bi se odvijalo kada bi država dobila posebno ministarstvo nadležno za verske zajednice.

Ovako u Patrijaršiji SPC obrazlažu svoja očekivanja da se dosadašnja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, koja radi u sastavu Ministarstva pravde, uzdigne na nivo posebnog ministarstva. Ovu promenu u izvršnoj vlasti javno je zatražilo i najviše crkveno telo - Sveti arhijerejski sabor.

“Odnos Crkve i države u Srbiji razvija se u znaku dobre volje i saradnje u uslovima odvojenosti Crkve i države. Naročito je važna podrška Uprave SPC, tako i svim ostalim tradicionalnim crkvama i verskim zajednicama“, poručeno je sa Sabora, koji je u sredu završio svoje redovno majsko zasedanje.

Vladike su se usaglasile da verska služba u Vojsci Srbije ide uzlaznom putanjom, ali i da postoje pitanja koja godinama čekaju na rešavanje. U sedištu SPC kao spornu navode situaciju sa crkvenim matičnim knjigama, koje do danas nisu vraćene crkvenim opštinama.

“Odlukom revolucionarne vlasti knjige su nam oduzete 1946. godine, navodno radi prepisivanja. Uprkos nebrojenim zahtevima, nikada nisu u potpunosti vraćene. Prema računici SPC, država još uvek drži gotovo 20.000 crkvenih zbirki krštenih, venčanih i umrlih. Manji deo je vraćen 2011. godine kada je patrijarh sa tadašnjim ministrom Milanom Markovićem potpisao i sporazum koji je uredio ovo pitanje“, navodi se.

U Patrijaršiji podsećaju i da je prednacrtom Građanskog zakona predviđena i mogućnost izjednačavanja crkvenog i građanskog zaključenja braka što će biti novi ispit sa saradnju države i verskih zajednica.

SPC očekuje i da buduće ministarstvo zaduženo za odnose sa verskim zajednicama bude i stub odnosa Srbije sa sunarodnicima u dijaspori. Saradnja sa rasejanjem, već dve godine je u ozbiljnoj krizi, budući da u mandatu prethodne vlade Uprava za saradnju sa dijasporom Ministarstva spoljnih poslova nije imenovan direktor niti su raspisani izbori za skupštinu dijaspore i Srba u regionu.

Odnosi Srpske pravoslavne crkve i države biće testirani i na pitanju budućeg počivališta posmrtnih ostataka Nikole Tesle. Sabor SPC ponovo je ukazao da slavni naučnik ne zaslužuje da njegova urna bude muzejski eksponat.

“Trebalo bi da budu dostojno sahranjeni pored Hrama Svetog Save na Vračaru, kao što su i Vuk i Dositej sahranjeni pred Sabornom crkvom u Beogradu“, napomenuo je Sabor SPC.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.