SLIKANJE MOZGOM Čudesna tehnologija menja život osoba sa invaliditetom

Izvor: Blic, 31.Okt.2014, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLIKANJE MOZGOM Čudesna tehnologija menja život osoba sa invaliditetom

Prema udruženju za ljudska prava 83 miliona ljudi sa invaliditetom živi u Kini. Uprkos činjenici da u Kini živi najveća populacija invalida na svetu, izostaje nacionalna podrška.

Da podigne svet o pravima i problemima svakog pojedinca, kineski umetnik Džodi Ksiong se udružio sa kompanijom za proizvodnju farbe “Winsor & Newton” i pokrenuo novi projekat koji je nazvao “slikanje mozgom”.

16 ljudu sa invaliditetom su preko društvenih mreža pristali da budu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dobrovoljci u ovom nesvakidašnjem projektu.

Oni su na glavama nosili uređaj nalik slušalicama, koji je beležio njihove moždane aktivnosti. Učesnici su dubo skoncentrisani uspevali da izazovu eksploziju balona u kojima se nalazila farba u boji koju su sami izabrali i na taj način stvarali neverovatna apstrakna umetnička dela.

Izložba umetničkih dela stvorenih “slikanjem mozgom” je obišla 22 grada u Kini i do sad prikupila oko 130.000 dolara za dobrotvorne svrhe.

VIDEO > Pogledajte kako izgleda "slikanje mozgom":

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.