SAD: Deca u 30 država mogu da poseduju oružje

Izvor: Mondo, 28.Avg.2014, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Deca u 30 država mogu da poseduju oružje

U 30 saveznih država SAD deca mogu legalno da poseduju pušku ili sačmaru.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Naravno, postoje određena ograničenja za svaku državu koja se odnosi na uzrast dece – od 14 do 21 godinu, piše "Hafington post"

Nakon ubistva instruktora u Arizoni koga je upucala devojčicamnogi su počeli da se pitaju kako to da deca mogu da nose oružje.

U SAD zakoni za izdavanje zahteva za nošenje oružja prilično >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << su blagi. Zakonom je zabrenjeno nošenje pištolja ispod 18 godina, ali i tu ima izuzetaka. Međutim, to ne važi i za nošenje sačmarice.

Dvadeset država, uključujući i distrikt Kolumbije, utvrdili su minimalnu starosnu granicu. Kreće se od 14 godina u Montani do 21 godine u Ilionoisu, a u preostalih 30 država tehnički je legalno da deca nose oružje.

Foto: Smartgunlaws.org

Međutim, to ne znači da dete slobodno može da ušeta u radnju i kupi pušku. “Postoje savezni zakoni za minimalnu starosnu granicu za kupovinu oružja”, rekao je Danijel Vebster iz Centra za oružanu politiku i istraživanja.

“Tehnički, svaki prodavac oružja bi trebalo da kupcu traži starosnu potvrdu da ima više od 18 godina”, dodao je Vebster.

Problem je u tome što roditelji daju deci oružje.

“Ako tata želi sinu da pokloni pušku ili sačmaru za 13 ili 14 rođendan, može to da uradi legalno u većini američkih država”, kazao je Vebster.

U mnogim američkim državama je legalno da deca pucaju na strelištima, ali uz prisustvo instruktora ili nekog odroslog, piše "Hafington post".

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Deca mogu da poseduju oružje u 30 država SAD

Izvor: Radio 021, 28.Avg.2014

U 30 saveznih država SAD deca mogu legalno da poseduju pušku ili sačmaru...Naravno, postoje određena ograničenja za svaku državu koja se odnosi na uzrast dece – od 14 do 21 godinu, piše "Hafington post"...Nakon ubistva instruktora u Arizoni koga je upucala devetogodišnja devojčica, mnogi su...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.