Deca mogu da poseduju oružje u 30 država SAD

U 30 saveznih država SAD deca mogu legalno da poseduju pušku ili sačmaru.

U 30 saveznih država SAD deca mogu legalno da poseduju pušku ili sačmaru.

Naravno, postoje određena ograničenja za svaku državu koja se odnosi na uzrast dece – od 14 do 21 godinu, piše "Hafington post".

Nakon ubistva instruktora u Arizoni koga je upucala devetogodišnja devojčica, mnogi su počeli da se pitaju kako to da deca mogu da imaju oružje.

U SAD zakoni za izdavanje zahteva za posedovanje oružja prilično su blagi. Zakonom je zabrenjeno da neko ima pištolj ako ima ispod 18 godina, ali i tu ima izuzetaka.

Dvadeset država, uključujući i distrikt Kolumbije, utvrdili su minimalnu starosnu granicu. Kreće se od 14 godina u Montani do 21 godine u Ilionoisu, a u preostalih 30 država tehnički je legalno da deca poseduju oružje.

Međutim, to ne znači da dete slobodno može da ušeta u radnju i kupi pušku.
"Postoje savezni zakoni za minimalnu starosnu granicu za kupovinu oružja", rekao je Danijel Vebster iz Centra za oružanu politiku i istraživanja. "Tehnički, svaki prodavac oružja bi trebalo da kupcu traži potvrdu da ima više od 18 godina", dodao je Vebster.

Problem je u tome što roditelji daju deci oružje. "Ako tata želi sinu da pokloni pušku ili sačmaru za 13. ili 14. rođendan, može to da uradi legalno u većini američkih država", kazao je Vebster.

U mnogim američkim državama je legalno da deca pucaju na strelištima, ali uz prisustvo instruktora ili nekog odroslog.

  • Čudak - neludak

    28.08.2014 15:57
    Odgovor neki.....
    E svašta......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet