Roditelji slikara krive opštinare za nestanak slika

Izvor: Blic, 04.Mar.2015, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditelji slikara krive opštinare za nestanak slika

Rajko i Katica Drljača, roditelji najvećeg palanačkog slikara, rano preminulog Željka Drljače, još obijaju pragove tražeći njegova dela.

Uz velike muke uspeli su da u opustošenom “Merkuru” pronađu 15 slika, a ostalih 47, sa brižljivo vođene inventarske liste, kao da su u zemlju propale.

Skuplja u inostranstvu

Rajko poseduje procenu slika koju su potpisali profesori Vera Zorić, Milan Solarov i Petar Ćurčić. Najveći broj ulja na kartonu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << procenjen je na 200 do 800 evra, a ona na platnu su desetostruko skuplja. U Italiji, Španiji i Emiratima, gde je Željko imao izložbe, njegove slike dostizale su duplo veće cene.

Oni optužuju opštinu da je posle kupovine i preuzimanja “Merkura”, bivše fabrike kožne galanterije, nestalo sa zidova fabričkih kancelarija više od 60 slika njihovog sina.

Rajko Drljača je ustvrdio da su viđeniji opštinski činovnici odneli slike svojim kućama i da za to ima svedoke, niže službenike koji to javno ne smeju da kažu. Željko je bio zaposlen u “Merkuru” kao dizajner i komercijalista i napravio je sa ovom firmom ugovor po kome je dobio atelje u fabričkom krugu, a zauzvrat “Merkur” dobija njegove slike. Ostalo je nejasno da li je u pitanju vlasništvo nad slikama ili pravo da dela budu izložena u fabrici do njihove prodaje.

Na optužbe Rajka Drljače odgovorio je Aleksandar Đedovac, predsednik opštine Bačka Palanka, koji je rekao da je taj detalj iz ugovora vrlo važan,i obećao da će opština preduzeti korake da se obezbedi galerijski prostor za stalnu postavku 15 slika koje su pronađene.

- Šta je bilo sa ostalih 47 slika, mi to ne znamo. Lično sam poznavao Željka i znam da je imao vrlo česte kontakte sa italijanskim galeristima i umetnicima i možda su ta njegova platna ostala u Italiji - rekao nam je Đedovac. Prema njegovim rečima, “sve to ne ide brzo kako bismo želeli”.

- Interes je Bačke Palanke da Drljačine slike budu njeno kulturno nasleđe i mi ćemo poštovati želju naših građana – istakao je Đedovac.

Međutim, Rajko Drljača je nepoverljiv i žali se da političari nemaju ni saučešća ni milosti. Takođe ostaje pri tvrdnji da je skoro 50 skupih slika otišlo u privatne zbirke i da će ih tražiti do kraja života.

- Predsednik me je neki dan zaobišao na stepeništu opštine, a znao je da ga čekam jer sam mu se najavio - ogorčen je Rajko.

Dok administracija ima svoju loguiku, ovo dvoje bolesnih osamdesetogodišnjaka žure da za života obezbede umetničkoj zaostavštini svog sina neko suvo i svetlo mestu u njegovom gradu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.