Prvi Srbin na Južnom polu

Izvor: Politika, 16.Jan.2012, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi Srbin na Južnom polu

Alpinista iz Kragujevca Dragan Jovović, s još tri člana ekspedicije iz Rusije, sinoć u 21.30 osvojio najjužniju tačku Zemlje. – „Hvala Politici“

Stigli smo u 21.30 po srpskom vremenu, napisao je sinoć na svom blogu Dragan Jovović, alpinista iz Kragujevca, koji je s trojicom prijatelja iz Rusije, 1. januara ove godine krenuo u avanturu osvajanja Južnog pola, samo na skijama, bez vodiča i s pojedinačnom opremom teškom 50 kilograma.

„Hvala vam, hvala >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ’Politici’“, iznemoglim glasom je oko 23.30 sati rekao Dragan Jovović, kada smo sinoć s njim stupili u kontakt.

Najverovatnije smo njega i njegove prijatelje probudili, pošto su se preksinoć zaustavili na 25 kilometara od Južnog pola, zbog velikog nevremena i temperature koja je naglo pala na minus 60°C.

Članovi ekspedicije: Dragan Jovović (drugi sleva), Vladimir Pankratenko, Aleks Abramov i Dimitrij Koznikov (foto privatna arhiva)

Uprkos tome, pred ponoć u subotu, krenuli su dalje, a onda su juče oko 4.30 sati stigli na samo devet kilometara od Južnog pola.

Posle odmora u razapetim šatorima krenuli su dalje.

A sinoć u 21.30 sati, Jovović i trojica njegovih prijatelja iz Rusije stupili su na najjužniju tačku naše planete.

„Ovde ćemo biti duže vreme“, poručio je Dragan Jovović, iskusni alpinista, inače, generalni direktor „Takovo osiguranja“ i vlasnik hotela „Maunt“ na Kopaoniku.

Sl. K.

objavljeno: 16/01/2012
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prvi Srbin osvojio Južni pol

Izvor: Ekologija.rs, 16.Jan.2012

Kragujevački alpinista Dragan Jovovović stigao je na Južni pol i tako postao prvi Srbin koji je osvojio krajnji jug planete.

Nastavak na Ekologija.rs...

Kragujevčanin prvi Srbin koji je osvojio Južni pol

Izvor: medio.rs, 16.Jan.2012

Kragujevački alpinista Dragan Jovović prvi je Srbin koji je stigao na Južni pol, najjužniju tačku naše planete.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.