Protest vozača i tehničara kragujevačke Hitne pomoći

Izvor: RTS, 26.Jul.2016, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest vozača i tehničara kragujevačke Hitne pomoći

Državna revizorska institucija naložila smanjenje koeficijenata vozačima i tehničarima kragujevačke Hitne pomoći. Zaposleni negoduju tvrdeći da je to zlonamerno i proizvoljno tumačenje Zakona.
Vozači i medicinski tehničari kragujevacke Hitne pomoći protestovali su ispred Skupštine grada i Filijale zdravstvenog osiguranja zbog naloga državnog revizora da im se smanje dosadašnji koeficijenti, a time >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i zarade.

Državna revizorska institucija, koja je kontrolisala rad te ustanove krajem prošle godine, utvrdila je da su koeficijenti zaposlenih u suprotnosti sa uredbom Vlade i, još u martu, naložila njihovo umanjenje.
Po mišljenju zaposlenih, to je zlonamerno i proizvoljno tumačenje Zakona, koje se, kako tvrde, nameće samo kragujevačkoj Hitnoj pomoći, dok zaposleni u Beogradu, Novom Sadu i Nišu ne podležu toj obavezi.
Vozači i tehničari ističu da će promena koeficijanata uticati i na promenu njihovih
radnih zaduženja, tako da vozači više neće moći da na terenu pomažu lekarima, a medicinski tehničari neće učestvovati u reanimaciji pacijenata.
U Uredbi za tehničare sa četvrtim stepenom piše da učestvuju i pružaju hitnu medicinsku pomoć, a mere reanimacije su deo hitne medicinske pomoći, rekao je za RTS direktor kragujevačke Hitne pomoći Aleksandar Kličković:
"Deset godina smo radili i obučavali naše medicinske tehničare i vozače da mogu da učestvuju kao članovi tima u zbrinjavanju kritičnih pacijenata, pa samim tim i pružanju reanimacije."
Kragujevački Zavod se, prema njegovim rečima, prvi našao na udaru revizora, a kontrola se trenutno obavlja u beogradskoj Hitnoj pomoći. On navodi da direktori i sindikati četiri zavoda - u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu - traže da se hitno izmeni uredba i da se priznaju postojeći koeficijenti, na šta saglasnost treba da da Vlada Srbije.
Iz sindikata poručuju da, ukoliko im umanje koeficijenti, Kragujevac neće imati službu Hitne pomoći kao do sada.
rts.kragujevac@rts.rs

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Poruka radnika kragujevačke Hitne: Prestajemo da postojimo

Izvor: N1 televizija, 26.Jul.2016

Vozači i tehničari u kragujevačkoj Hitnoj pomoći protestovali su ispred Skupštine grada i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje zbog odluke Državne revizorske institucije da im se smanje koeficijenti, a samim tim i zarade...Takva odluka je usledila nakon kontrole krajem prošle godine kada...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.