Poslovni forum Srbije i Belorusije

Izvor: RTS, 29.Sep.2009, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslovni forum Srbije i Belorusije

Neophodno intenziviranje saradnje Srbije i Belorusije, ocenjeno na srpsko-beloruskom komitetu za ekonomsku saradnju. Trgovinsko-industrijska komora Belorusije otvorila predstavništvo u Beogradu.

Trgovinsko-industrijska komora Belorusije otvorila je svoje predstavništvo u Beogradu. Predsednik komore Vasilij Vasiljevič Romanov je prilikom otvaranja izrazio nadu da će, zahvaljujući i tom prestvaništvu, za tri godine robna razmena Srbije i Belorusije dostići pola milijarde evra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Ministar trgovine Belorusije Sergej Valentinovič Čekanov ocenio je da otvaranje predstavništva beloruske komore predstavlja nastavak intenziviranja privredne saradnje dve zemlje.

Čekanov je naveo da se robna razmena Srbije i Belorusije stalno povećava, jer je za poslednjih šest godina porasla tri puta i dodao kako smatra da je 2009. godina prelomna u razvoju privrednih odnosa dve zemlje.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Mihailo Vesović rekao je da će otvaranje predstavništva beloruske komore olakšati privrednicima iz te zemlje pristup srpskom tržištu.

Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović je na Četvrtom zasedanju Mešovitog srpsko-beloruskog komiteta za ekonomsku saradnju zahvalila Belorusiji na principijelnoj politici kada je reč o očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Rekla je da je snažnu inicijativu za saradnju Srbije i Belorusije dao upravo predsednik Aleksandar Lukašenko, tokom boravka na Kopaoniku, koji je premijeru Mirku Cvetkoviću, potpredsedniku Vlade Srbije Mlađanu Dinkiću i privrednicima rekao "dajte da zajedno radimo, politika je u drugom planu".

Ministarka je istakla da dve zemlje treba da intenziviraju saradnju na svim poljima, a posebno na ekonomskom.

Ministar trgovine Belorusije Valentin Čekanov ocenio je da potencijal za ekonomsku saradnju sa Srbijom nije iskorišćen i da bi trebalo više raditi u tom pravcu.

Prema njegovim rečima, prošlogodišnja robna razmena iznosila je 65 miliona dolara, što nije loše, ali ekonomska kriza je uslovila da u prvih sedam meseci iznosi svega 23 miliona dolara.

Sporazum o slobodnoj trgovini koji je potpisan, rekao je Čekanov, otvara potencijal za saradnju i o tome će biti razgovora u naredna dva dana.

Prema podacima PKS, robna razmena dve zemlje u prvoj polovini ove godine iznosila je 23,7 miliona dolara i bila je manja za oko 28 odsto nego u isto vreme lane.

Deficit Srbije u robnoj razmeni sa Belorusijom za šest meseci ove godine iznosio je 8,8 miliona dolara, jer je u tom periodu uvezeno robe za 16,3 miliona dolara, dok je izvoz bio 7,4 miliona dolara.

Mali obim robne razmene  

Trgovinu Srbije i Belorusije, kako navode iz PKS, karakteriše mali obim robne razmene sa stalnim deficitom na srpskoj strani, mali broj proizvoda u razmeni, nerazvijena finasijska i međubankarska saradnja, kao i nerazvijena mreža predstavništava preduzeća iz Srbije u Belorusiji i obrnuto.

Iz Srbije su se u Belorusiju ove godine najviše izvozile boje i premazi, hartija, karton, mašine za bušenje, ventili, slavine, brusilice, ali i kukuruz, dok su se najviše uvozile razne vrste žica, kablovi, užad, vlakna od poliestera, traktori, so.

Analiza uvoza Belorusije i njenih razvojnih prioriteta, koju je uradila PKS, pokazuje da postoji mogućnost za povećanje plasmana srpske robe na tržište te zemlje i to pre svega lekova i medicinske opreme, boja i lakova, alatnih mašina i opreme, dela opreme za energetiku, semenske robe, sadnog materijala, prehrambenih proizvoda i građevinskog materijala, delova i opreme za automobilsku industriju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predstavništvo beloruske komore u Srbiji

Izvor: S media, 29.Sep.2009

Trgovinsko-industrijska komora Belorusije otvorila svoje predstavništvo u Beogradu. ..Predsednik te komore Vasilij Vasiljevič Romanov je prilikom otvaranja izrazio nadu da će, zahvaljujući i tom prestvaništvu, za tri godine robna razmena Srbije i Belorusije dostići pola milijarde evra...Prema...

Nastavak na S media...

Otvoreno predstavništvo beloruske privredne komore u Srbiji

Izvor: EMportal, 29.Sep.2009

Trgovinsko-industrijska komora Belorusije otvorila danas predstavništvo u Beogradu, za predstavnika imenovan Dragomir Karić.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.