Poljaci organizovali kampanju Ne pucam za doček

Izvor: Blic, 29.Dec.2013, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljaci organizovali kampanju "Ne pucam za doček"

Više od 10.000 Poljaka uključilo se u poslednjih nekoliko dana u kampanju udruženja za zaštitu životinja Empatija i javno obećalo da doček Nove godine neće proslavljati bacanjem petardi i vatrometima ispred kuće i na ulicama i trgovima poljskih gradova.

"Buka u novogodišnjoj noći prelazi često 160 decibela, a sluh životinja, recimo pasa, daleko je bolji od ljudskog. Nije čudo što su mnogi psi u panici. Prestrašeni psi izvlače se sa povodnika i u panici beže >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << slepo i često dospeju pod kola", upozorava kampanja koju Empatija organizuje od 2010. godine.

Na društvenim mrežama kampanju je podržalo preko 10.000 Poljaka, publicitet je dobila u medijima, a uz nju mediji objavljuju i apel Uprave Nacionalnog parka Tatre u kojem ekolozi mole turiste u poznatim poljskim skijaškim centrima i odmaralištima kao što je Zakopane da najluđu noć u godini provedu bez petardi i pirotehnike.

Uprava je upozorila da su na novogodišnje vatromete i buku posebno osetljivi medvedi koje buka može da prene iz zimskog sna i neki od njih probuđeni neće imati šansu da prežive zimu.

U centru Zakopane pojavili su se na ulicama plakati slikara Kšištofa Kokorina na kojima su predstavljene životinje prestrašene novogodišnjom bukom i vatrometom.

Gradske vlasti i Uprava Nacionalnog parka nadaju se da će sugestivni umetnički prikazi straha divljih životinja naterati bar deo od oko 1.500 turista koji u Tatrama dočekuju Novu Godinu da od vatrometa i petardi odustanu.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Doček Nove Godine

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

U Poljskoj kampanja "Ne pucam za doček"

Izvor: Akter, 29.Dec.2013

Više od 10.000 Poljaka uključilo se u kampanju udruženja za zaštitu životinja Empatija i obećalo da doček neće proslavljati bacanjem petardi i vatrometom

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.